L'1% dels pacients, els que tenen una salut més delicada per malalties cròniques, suposen el 10% dels ingressos en els serveis d'urgències de Catalunya i visiten una mitjana de 31 vegades l'any els ambulatoris, mentre que el 5% de la població genera una tercera part de la despesa de farmàcia. Aquestes són algunes de les dades que va destacar l'Institut Català de la Salut (ICS), que va informar que l'1% de les persones que tenen una salut més precària consumeixen medicaments per valor de 1.324 euros anuals, davant dels 13 euros que gasten els pacients que tenen el risc més baix.

Durant l'any 2016, les persones que es trobaven dins del grup de risc clínic més elevat van ingressar d'urgència a l'hospital més de 40 vegades, mentre que la població que estava classificada dins del grup de risc molt baix ho va fer menys de dues vegades, com a mitjana. Els pacients que tenien un estat de salut més fràgil van visitar 12 vegades més el CAP que els que estaven classificats dins del grup amb menys risc clínic, i van consumir cent vegades més en medicaments.

Dels 5.599.073 persones assignades a l'atenció primària de l'ICS (74% de la població de Catalunya), la meitat estan classificades en el grup de risc clínic molt baix; el 30%, en la categoria de risc baix; el 15%, en el conjunt de risc moderat; el 4%, en el grup de risc alt, i l'1%, en l'agrupació de risc molt alt.

Les dades de l'ICS constaten que, a mesura que augmenta l'edat, la proporció de persones amb un estat de salut més fràgil també és més alta. Així, el 97% dels pacients que es troben en el grup amb un risc superior té més de 60 anys i el 56%, més de 80.

Els més grans de 60 anys representen el 24% de la població assignada i els més grans de 80, el 6%. Molts pacients que estan inclosos dins del grup amb el risc clínic més alt pateixen diverses malalties cròniques, molt sovint en un estat avançat.