El secretari general del Parlament, Xavier Muro, i el lletrat major, Antoni Bayona, han dirigit avui a la Mesa de la cambra catalana un escrit en el qual adverteixen als seus membres que tenen el "deure d'impedir o paralitzar" iniciatives com la de celebrar un ple per declarar la independència.

Junts pel Sí (JxSí) i la CUP han demanat avui a la Mesa que dilluns es faci un ple amb una compareixença del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb la finalitat de que expliqui els "efectes" de la jornada de l'1-O, una sessió plenària que segons ha assegurat la CUP servirà per "declarar la independència".

En l'escrit, a què ha tingut accés Efe, els lletrats assenyalen que una declaració d'independència tindria una "relació directa" amb les resolucions parlamentàries i les lleis del referèndum i de transitorietat jurídica suspeses pel Tribunal Constitucional (TC).

Per aquesta raó, afegeixen, "la tramitació i eventual aprovació d'una declaració" d'independència estaria "afectada" per les anteriors sentències del TC.

D'acord amb les decisions que ha anat adoptant el TC, adverteixen els lletrats, "els membres de la Mesa del Parlament tenen el deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa, jurídica o material, que directament o indirectament suposi ignorar o eludir la nul·litat de les resolucions parlamentàries afectades per la sentència, els actes i els acords de suspensió" de l'alt tribunal.

"L'incompliment d'aquest deure pot donar lloc a l'exigència de responsabilitats dels membres de la Mesa", afegeixen.

Fonts de JxSí consultades per Efe han considerat "obvi" el que planteja l'escrit dels lletrats, encara que han recalcat que no és "ni preceptiu ni vinculant".

Mentrestant, la Mesa del Parlament ha rebutjat aquest migdia les peticions de reconsideració de l'oposició per evitar la convocatòria del ple de dilluns.