Guàrdies civils destinats a Girona denunciaven ahir que els seus fills pateixen assetjament a l'escola arran de les càrregues contra la població civil ocorregudes diumenge passat amb motiu de la votació en el referèndum d'independència. Dos dels agents que han expressat la queixa treballen a la província de Girona; concretament, un guàrdia civil destacat en un municipi costaner del Baix Empordà -en la denúncia que fa el cos no es precisa quin- critica que dilluns passat en una escola pública es van projectar imatges de les càrregues i, a continuació, es va celebrar un minut de silenci. Afirma l'agent, que assegura que sempre ha tingut bona relació amb els professors i els pares dels altres alumnes, que mai havia viscut una situació similar i retreu a l'escola que fes arribar als nens el missatge que «els 'polis' són dolents». Assegura que la seva filla gran va arribar a casa plorant.

Un cas similar ha estat denunciat a Olot: un agent assegura que el seu fill de 20 anys, que estudia formació professional en un centre privat de la ciutat, va haver d'escoltar com els seus companys acusaven d'«assassins i repressors» els guàrdies i que quan el jove va defensar el seu pare el van fer fora de l'aula a crist de «fatxa». «Nosaltres som d'aquí, parlem català i jo mai he donat un cop a ningú. Aquesta és la nostra casa, però quan pugui demanar el trasllat, ho faré», explicava l'agent a l'agència Efe.

Fapac respecta totes les opinions

De la seva banda, la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (Fapac) exposava ahir, en un comunicat, que «com a entitat plural i diversa que representa prop de 500.000 famílies d'arreu del país, està al costat de totes les mares i pares» i respecta «la seva diversitat en el sentit ampli de la paraula -entorn social, ètnia, religió, ideologia, etcètera», així com «les seves manifestacions i opinions, tant les majoritàries com aquelles minoritàries». En aquesta línia, la federació entén que «la diversitat és justament el valor i la força de les més de 2.200 AMPA associades i respecta la pluralitat de la nostra gran base social». En aquest sentit, afegeix l'entitat, «no ens podem permetre cap gest ni actitud que promogui la segregació i l'estigmatització dels nostres infants i joves, sigui pel motiu que sigui, especialment en un entorn clau com és l'escolar i educatiu».

«En aquests temps convulsos (...) la Fapac defensa la democràcia i la llibertat d'expressió. La Federació condemna qualsevol acció que atempti contra els drets humans. Així ho ha fet durant aquests dies -com a una de les entitats membres de la Taula per la Democràcia-, i així ho continuarà fent, fidel als seus valors com a Federació que defensa una escola pública, de qualitat, catalana, laica, equitativa, integradora, inclusiva, gratuïta, democràtica i coeducativa».