El president de l'Associació Salvar l'Arxiu de Salamanca, Policarpo Sánchez, va exigir al Govern d'Espanya l'enviament de Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat a l'Arxiu de Catalunya «perquè recuperin els papers que es van emportar il·legalment de l'Arxiu de Salamanca».

Durant una roda de premsa, Sánchez va insistir en la petició que des de la Generalitat es tornin aproximadament 400.000 documents que van ser enviats a Catalunya «de forma indeguda» des de l'antic Arxiu de Salamanca, convertit en els últims anys en el Centre Documental per a la Memòria Històrica.

Per al president d'aquesta associació, la celebració del referèndum il·legal i secessionista a Catalunya es «veia venir» després de les diferents respostes donades pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, davant les exigències de devolució dels «papers il·legalment portats a l'Arxiu català». I, de la mateixa manera, Sánchez va afegir que aquest és el moment d'«exigir al Govern de Catalunya el compliment de la sentència emesa pel Tribunal Constitucional a favor de la devolució» d'aquests 400.000 documents.

Per a això, el president de l'associació va demanar que «amb un mandat judicial s'enviï la Policia i la Guàrdia Civil» a l'Arxiu de Catalunya i «recuperin els papers que es van donar de forma totalment il·legal», per a d'aquesta manera «fer complir una sentència d'un tribunal».

«Des de l'Associació Salvar l'Arxiu de Salamanca exigim que es portin de tornada a l'arxiu salmantí els documents que estan a Catalunya de forma il·legal», va insistir.

Va reclamar també al Govern d'Espanya «que intervingui la comunitat autònoma de Catalunya», per al que ha de fer complir «l'article 155 de la Constitució», a més de portar a efecte «l'ingrés a la presó dels colpistes Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Carme Forcadell», així com la «dissolució immediata dels Mossos d'Esquadra, la policia política dels sediciosos».

El motiu de l'incompliment

Per a Policarpo Sánchez el motiu de l'incompliment de les sentències que «reclamen la devolució dels papers de Salamanca» es deu a la Llei de Transitorietat aprovada recentment al parlament autonòmic, que «permet que Catalunya assumeixi tot allò que ara és propietat de l'Estat».