Dos dels ferits en les càrregues policials de l'1 d'octubre, el dia del referèndum expliquen com es van llevar l'endemà dels fets. Narcís Ramió Diumenge, mestre i escriptor, ho va fer a l'hospital Josep Trueta. Perquè va haver d'estar ingressat al centre de salut després de les càrregues policials al col·legi electoral de Taialà.

Ramió té 66 anys i assegura que és «molt greu haver-me de trobar amb aquesta edat el que vaig viure de jove». Recorda com als anys seixanta fugia dels grisos i assegura que «sempre els havia aconseguit esquivar a la Diagonal» però que en canvi, aquest diumenge no va tenir la mateixa sort. I és que afirma que l'actuació dels agents va provocar que se li disloqués l'omòplat i alhora, que a causa d'un atac de nervis un cop fora del col·legi va desmaiar-se i va necessitar que el reanimessin.

Va passar la nit de diumenge a dilluns a l'hospital Trueta per precaució, destaca. Ja que sortosament, malgrat una forta caiguda, «no tinc cap vèrtebra trencada però sí les marques de l'individu que em va agafar a braços».

Narcís Ramió explica com va viure la jornada i la càrrega policial al col·legi de Taialà. Explica que ell estava a dins del local quan els policies van entrar, on hi havia molta gent. «Els de les tres primeres files vam rebre de valent». I és que segons descriu, la gent que estava al vestíbul, ell «defensant la meva dona i altra gent» van rebre la càrrega dels policies. En concret, a Ramió el va «agafar un individu de dos metres com si fos un sac i em va llançar com si fos un bidó buit d'un camió».

I amb la mala sort, destaca, «que vaig caure d'esquenes i després em va caure al cim un altre policia que forcejava amb més gent». Finalment, va poder sortir a fora, on «vaig tenir un atac de nervis i fins al cap de mitja hora no va poder entrar cap ambulància». Finalment, va poder ser atès pel SEM i el van traslladar al Trueta. L'afectat es lamenta de la situació i diu que els fets de l'1 d'octubre li recorden el seu passat, quan era jove.

Agressió a Sant Narcís

Un altre dels ferits d'aquest diumenge és en Dani Hernàndez, que va anar a votar al Servei Municipal d'Ocupació de Sant Narcís. En aquest punt també hi va actuar la Policia Nacional, la qual li va provocar, segons denuncia Hernàndez, una fractura a la mà dreta a banda, de la contundent actuació policial que va viure aquest centre electoral.

El jove destaca que els fets van succeir quan els agents de la Policia Nacional van entrar a dins del SMO i que llavors, «ens vam posar a l'exterior fent un cordó pacíficament perquè no s'enduessin les urnes» i que llavors, «va haver-hi un moment de tensió a un dels costats del cordó i sense previ avís van començar a agredir amb les porres a tothom, avis, dones, homes, qui fos»

L'agressió la va rebre, segons relata, quan va «ajudar una senyora que van tirar a terra, vaig rebre dos cops de porra mal intencionats que m'anaven a la cara. El primer el vaig aconseguir esquivar amb èxit i em va anar al pit, i pel que fa al segon només em vaig poder posar la mà per tal de protegir-me la cara dels cops».

En Dani Hernàndez va ser atès pels sanitaris i compta amb «una fractura desplaçada i oberta de dos metacarps de la ma dreta». Després d'aquest incident va enguixat i explica que els metges li han dit que potser haurà d'estar així durant dos mesos si no se soluciona «però si es desplaçen m'hauran d'operar i posar-me plaques».