La policia espanyola ha carregat contra els votants de diversos col·legis electorals de Girona aquest diumenge. L'actuació ha deixat diversos ferits que han hagut de ser atesos de traus al cap i cops en diverses parts del cos com a conseqüència de l'actuació. Els agents han tret els electors a cops de porra en almenys quatre col·legis, el Bruguera, la Biblioteca Ernest Lluch, el Pavelló de Santa Eugènia i a l'Escola Verd, on s'han arribat a disparar salves per part de la policia. Les càrregues s'han començat a produir cap a les nou del matí, just quan obrien els col·legis. Un cop han tret tots els electors de les seus els agents les tancaven amb cadenes. També s'han registrat incidents a Sant Julià de Ramis, on votava el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

A les nou del matí, quan havien començat a votar al col·legi Bruguera de Girona, nombroses furgonetes de la policia espanyola han aparcat al carrer Jaume I i han baixat desenes d'agents per impedir el referèndum. Seguint les consignes, els ciutadans que hi havia a l'escola han oposat resistència pacífica.

Aleshores, els agents han començat a desallotjar les persones que hi havia a les portes del col·legi, entre els quals hi havia gent gran i famílies amb nens. Hi ha hagut moments de tensió i enfrontaments de la policia, sobretot quan els agents han usat la força per apartar persones i fer-les travessar el cordó policial que formaven de punta a punta de carrer. Hi ha hagut gent que ha caigut per terra i algun també ha rebut alguna puntada de peu.

El cant de L'Estaca, crits de "fora les forces d'ocupació" i de "votarem" han acompanyat la intervenció. A dins, segons han explicat alguns testimonis, s'han assegut a terra esperant l'arribada de la policia que ha entrat per requisar les urnes i els sistemes de votació. Poca estona després, escridassats per desenes de persones que han marxat corrent fins al col·legi Eiximenis per si era el següent lloc per als agents, els policies han marxat Jaume I avall.

Gairebé a la mateixa hora, els agents també han intentat desallotjar el col·legi Verd. Aquí, les càrregues han estat més fortes i els agents han utilitzat les porres contra persones, que han acabat amb traus al cap i ensangonats. A més, els policies han disparats trets a l'aire en més d'una ocasió, sobretot durant la retirada de la intervenció, quan les persones que hi havia al carrer els han seguit a crits de "fora, fora". Dues ambulàncies del SEM han atès múltiples ferits.

Els agents, que s'han trobat la porta d'entrada tancada, han saltat la tanca. Al pati, hi havia centenars de persones que els han rebut amb les mans enlaire. Uns segons després, s'han obert les portes i han començat a sortir famílies amb nens en braços que havien estat el col·legi i persones grans.

Tot i això, la policia no han pogut desactivar el sistema de votació i el col·legi Verd ha tornat a reobrir com a seu electoral.

No han estat els dos únics col·legis electorals on han anat els policies per impedir el referèndum. Segons informa l'ajuntament, també han anat al Servei Municipal d'Ocupació, a la biblioteca Ernest Lluch, a Vila-roja, al centre cívic Onyar i a Taialà. En paral·lel, centenars de persones continuen mobilitzades a les portes dels col·legis electorals i en molts d'ells els veïns poden votar amb normalitat.