El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha demanat a la ciutadania "comprensió i col·laboració". "Ens veiem obligats a fer allò que no volíem fer", ha dit en roda de premsa Millo, qui ha subratllat que l'objectiu de l'actuació policial "no són les persones, que s'han acostat a expressar lliurement la seva opinió", sinó "el material" que es vol utilitzar per a un "referèndum il€legal". En la compareixença davant els mitjans que s'ha fet a la seu de la delegació del govern, a Barcelona, Enric Millo ha estat crític amb l'actuació dels Mossos d'Esquadra. "S'ha imposat, en la majoria de casos, la línia política per sobre de la línia professional, posant en risc de manera irresponsable el prestigi d'un cos policial, que és de tot i per a tots", ha afegit.

Millo ha recordat que Guàrdia Civil, policia espanyola i Mossos d'Esquadra "tenien l'ordre judicial d'impedir la celebració del referèndum" i, més concretament, la policia catalana "havien d'evitar, per petició pròpia, l'obertura dels mal anomenats 'col·legis electorals'", ha afegit. El delegat del govern espanyol ha indicat que, amb la primera compareixença del Govern d'aquest matí, s'ha demostrat que la consulta "és un engany ,una farsa". "S'ha liquidat qualsevol indici de responsabilitat i respectabilitat democràtica", ha apuntat en referència a les declaracions del Govern.

"És la primera vegada a la història, a tot el món, que a 45 minuts de la votació es canvien les regles del joc", ha denunciat. "En urnes opaques" ha detallat el delegat del govern espanyol, "una metàfora sobre la manca de transparència", ha dit, especificant la manca de cens oficials, de junta electoral "i sobres, el contingut del qual es pot canviar en el darrer moment", ha indicat.

"Com a govern", ha afegit Millo, "el nostre deure és vetllar per la seguretat de tots els catalans i garantir seus els drets, que és la base de la nostra convivència", ha assenyalat. "No tolerarem que uns quants vulguin imposar el seus objectius a costa de dividir la societat catalana, un preu molt car que no es pagarà.", ha sentenciat.

En aquest sentit, ha recordat que l'objectiu de l'actuació policial és "acomplir amb les resolucions dictades pel Tribunal Constitucional (TC) i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC)". A més, ha deixat entreveure que l'aprovació de les lleis de desconnexió el 6 i 7 de setembre van esperonar la situació "creant un marc il·legal paral·lel per satisfer un govern segrestat per la minoria més radical, que no va dubtar a ignorar les lleis".

Sense entrar a valorar les accions dutes a terme pels cossos policials en les primeres hores del matí, Enric Millo ha remès a una nova atenció a la premsa a les dotze del migdia, també a la seu de la delegació del govern espanyol a Barcelona.