La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) s´ha reunit aquest dissabte de manera extraordinària i ha acordat dirigir-se al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i al conseller de Justícia, Carles Mundó, per requerir-los "que facilitin i posin a disposició de tots els jutjats de guàrdia d´aquest territori durant el dia de demà tots els mitjans personals i materials precisos perquè aquest servei es presti des de les 8 del matí". La petició incorpora una nova amenaça respecte a les "responsabilitats, incloses les penals, en què poden incórrer". "L´incompliment per part de la Generalitat del deure legal que li correspon de proporcionar al Podem Judicial a Catalunya els mitjans precisos per al correcte desenvolupament de les seves funcions judicials afectaria a un dels pilars fonamentals de l´Estat de Dret que resulta imprescindible en una societat democràtica i civilitzada", afirmen.

Al seu escrit, la Permanent del CGPJ assegura que "la incorporació del personal al servei de guàrdia i la disposició dels mitjans materials precisos estan determinats per la naturalesa, abast i entitat de les actuacions que s´han de fer en el servei de guàrdia" i "correspon al departament de Justícia de la Generalitat proveir els jutjats dels mitjans precisos per al desenvolupament de la seva funció amb independència i eficàcia".

Segons el CGPJ, l´acord ha estat adoptat després que el departament de Justícia de la Generalitat ha comunicat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que no preveu cap operatiu excepcional per a la jornada de l´1-O ni creu justificat modificar el servei de guàrdia habitual".

Un criteri que segons el CGPJ contradiu el dels jutges, perquè "tenim constància que la gran majoria dels jutges que presten servei de guàrdia avui i demà han adoptat la decisió d´avançar a les 8 hores l´inici del servei de guàrdia de diumenge, i així li ho han comunicat al personal de seguretat encarregat del control de l´accés als edificis.