Unes 800 persones del sector cultural del país s´han concentrat aquest dilluns a la Plaça de la Gardunya de Barcelona per reivindicar-se i cridar al vot pel referèndum del proper 1-O. Una urna transparent de grans dimensions presidia l´escenari i actors, directors, músics, editors i gent del món de la cultura en general s´hi ha anat acostant per estampar la seva signatura amb retoladors de colors. Els actors Pere Arquillué i Rosa Boladeras han estat els encarregats de llegir un manifest que han signat més de 3.000 persones. Amb la voluntat d´internacionalitzar la qüestió i també mostrar "la complexitat i la diversitat de la cultura catalana d´avui, amb voluntat inclusiva", diversos signants han llegit el manifest en castellà, aranès, anglès, francès, alemany i italià. Entre els assistents, han destacat noms de la cultura del país com els directors Isona Passola o Joan Lluís Bozzo, els actors Sílvia Bel, Joel Joan o Clara Segura o músics reconeguts internacionalment com Jordi Savall.

Amb una urna presidint l´escenari, els professionals del sector de la cultura també s´han volgut posicionar aquest dilluns a set dies justos de l´1-O. Més d´una quarantena de persones -entre les quals hi havia l´escriptor Vicenç Altaió, l´editora Montse Ayats o el director teatral Sergi Belbel- formen part del grup de primers signants d´un manifest que ja compta amb més de 3.000 suports. "Decidim cultura" és el títol de la declaració de tots aquests professionals de la cultura que s´han mostrat obertament a favor del referèndum.

Poc abans de les 12, persones de tots els àmbits que integren el món de la cultura a Catalunya han pujat a l´escenari i s´han armat amb retoladors de colors per fer visible el seu suport al referèndum i han omplert de signatures una urna de metacrilat transparent. En acabar l´acte, el recipient ha quedat atapeït de firmes per a totes bandes.

El manifest reivindica la cultura com a "font inexhaurible" de recursos per orientar el projecte de país que es vol crear i les transformacions socials que l´acompanyaran. El text que han llegit els actors Pere Arquillué i Rosa Boladeras també destaca la cultura com a punt de partida "per repensar la societat que compartim". El manifest assenyala el fet que la cultura és "el factor capital que pot qualificar l´´acció política i humanitzar els objectius de l´economia", però també que la cultura sigui "l´espai que faci possible la conformació de la mirada crítica, de l´opinió informada i de la participació responsable i compresa en el debat públic". El text acaba fent una crida oberta a la participació al referèndum del proper 1-O i convida "tota la gent que respecta i s´estima la cultura" a votar.

Un cop Arquillué i Boladeras han acabat de llegir, Isona Passola i Joan Manuel Tresserras han cridat a l´escenari diferents signants que també han llegit fragments del text en altres llengües. L´escriptora Jenn Díaz ha llegit el manifest en castellà, mentre que el director de l´Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Jusep Maria Boya, n´ha llegit un fragment en aranès. L´actriu Maria Molins també l´ha llegit en anglès, el músic Jordi Savall en francès i Sílvia Bel en italià. Entre lectura i lectura, els assistents han cridat la consigna "votarem" en les diferents llengües.

Entre els més de 3.000 signants del manifest destaquen noms com Sergi Belbel, Tatxo Benet, Oriol Broggi, Jaume Cabré, David Carabén, Jaume Cabré, Enric Casassas, Aina Clotet, Joan Fontcuberta, Cesc Gay, Manuel Huerga, Julio Manrique, Dolors Miquel, Bel Olid, Nora Navas, Marc Parrot, Quico Pi de la Serra, Clara Segura, Agustí Villaronga, Sebastià Alzamora, Marcel Borràs, Eudald Carbonell, Miquel Desclot, Roger Mas, Toni Soler i grups de música com Elèctrica Dharma o Els Amics de les Arts.