Les entitats sobiranistes han cridat avui als catalans a la "mobilització social permanent" malgrat la Fiscalia, en paraules del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i han afirmat que la ciutadania ha de tenir "un únic camí: votar l'1-O", segons el president de l'ANC, Jordi Sánchez.

La Fiscalia de l'Audiència Nacional va presentar divendres una denúncia per sedició pels disturbis ocorreguts a Catalunya durant l'operació policial per evitar la celebració del referèndum de l'1-O, suspès pel Tribunal Constitucional, en la que va esmentar expressament als presidents de l'ANC i Òmnium.

En un acte organitzat aquest matí per Òmnium Cultural a la plaça Universitat de Barcelona en el marc de la jornada "Marató per la Democràcia", el president d'Òmnium ha dit que l'escrit del fiscal "en una cosa" té raó: "la crida a la mobilització social permanent la tornem a fer: que ningú es quedi a casa, tothom al carrer, de forma cívica i pacífica!".

Cuixart ha donat també les gràcies "als demòcrates que avui estan a Saragossa i que ajuden a la democràcia", en relació amb la reunió de càrrecs electes favorables al dret a decidir organitzada per Units Podem, i ha sentenciat que "mai ens confrontaran entre pobles".

"La nostra arma perillosa són paperetes, urnes, pancartes i cartells", ha dit Cuixart, que ha demanat als assistents que "no tinguin por": "aquesta és la nostra llibertat, no podran contra la nostra democràcia", ha conclòs.

De la seva banda, el líder de l'ANC, Jordi Sánchez, ha dit que "ens volen distreure i provocar perquè es generin incidents" perquè, ha dit, "estan molt nerviosos" ja que "la força" de la societat catalana és "la democràcia".

"Porten milers d'hores buscant el tresor democràtic millor guardat del país: les urnes", ha asseverat el president de l'ANC, que això no obstant creu que "ningú pot descobrir aquest tresor" quan "un poble el vol preservar".

Sánchez ha afirmat en referència a l'Estat que "estan intentant desfer els principis de l'autogovern català", doncs "fan i desfan com volen, com fan els dictadors, sense respectar la voluntat de la gent ni el marc normatiu", ha dit el dirigent de l'entitat independentista, que també ha criticat l'actuació "per la porta del darrere" de la fiscalia.

"Perquè no anem a votar", ha asseverat Sánchez, "estan destruint la legalitat del 78 i abatent l'Estat de les autonomies", fet que suposa segons el seu parer un "cop d'Estat".

Però l'1 d'octubre hi haurà "milers d'urnes, no ho dubti senyor Rajoy", ha sentenciat Sánchez.

Cuixart ha assegurat que l'1-O és "la data més important des de la recuperació de les nostres institucions" i ha afirmat, en referència a l'Estat, que "no podran contra nosaltres, com no va poder el franquisme", perquè avui "el poble està més orgullós que mai de les seves institucions".