La conselleria d'Exteriors va enviar un informe a totes les cancelleries del món per explicar «l'atac descarat» contra «el principi d'autogovern» que representa la macrooperació policial del passat dimecres, amb escorcolls a desenes d'edificis de la Generalitat i quinze detencions. L'informe del departament de Raül Romeva desgrana algunes de les accions policials del dimecres i els dies anteriors i diu que es tracta d'un «estat d'emergència no declarat». El document descriu la situació com «una violació terrible dels drets i llibertats que se suposa que la Constitució Espanyola defensa».

L'informe d'Exteriors, el quart que envia sobre el referèndum, explica que «la policia espanyola va escorcollar 22 edificis del govern català, incloent quatre conselleries, va escorcollar cases privades, i va detenir 14 alts càrrecs acusats de sedició i desobediència i multant a alguns d'ells». A més, es fa ressò de l'escorcoll al setmanari El Vallenc i les entrades de la policia a diverses redaccions de diaris catalans, i descriu els fets com «atacs contra la llibertat d'informació i de premsa».

També valora la confiscació de cartells sobre el referèndum i la suspensió d'esdeveniments com una «debilitació de la llibertat de reunió». L'informe explica també les accions del govern espanyol «que bloquegen l'accés de Catalunya als seus propis recursos».