El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha acusat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, d’haver “mentit, enganyat i manipular” els catalans en parlar dimecres d’estat d’excepció, de suspensió de l’autonomia i d’actitud antidemocràtica de l’Estat. “És absolutament fals i és un gravíssima irresponsabilitat dir això”, ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio, tot defensant que les actuacions de la Guàrdia Civil provenen d’unes “ordres d’un jutge” i responen a que el Govern i el president “s’han declarat el rebel·lia a les lleis”. “No és lògic que un govern elegit democràticament actuï així, contra el propi Estat”, ha sentenciat.

Millo també ha volgut remarcar que el Govern “falta a la veritat” en parlar de l’operació de dimecres. “No es pot qualificar de repressió l’acció d’un jutge que demana que s’acompleixi la llei. Els demòcrates no poden dir que això és repressió”, ha reblat. En aquest sentit, ha demanat que “quan tothom surt defensant la democràcia, s’hauria de defensar la mateixa democràcia, i democràcia no és mentir ni enganyar”.

És per això que considera també exagerat que el Govern hagi parlat de suspensió de l’autonomia. “Hi ha detinguts perquè el jutge considera que hi ha indicis que hagin comés un delicte. Com afecta això a les competències de la Generalitat? No es pot dir això mentint i enganyant”, ha sentenciat, tot demanant al president “honestedat, tranquil·litat i que rectifiqui”.

Pel que fa a la proposta que fa l’Estat ara després de l’actuació de dimecres, Millo ha defensat que el govern espanyol “no ha canviat d’actitud”. “Tenim la mà estesa per dialogar i solucionar els problemes de rel de la situació que vivim, però no podem acceptar que qualsevol diàleg hagi de passar per una il·legalitat”, ha conclòs.

L’actuació a la seu de la CUP

Poc després, Millo ha defensat també l’actuació de la policia espanyola a la seu de la CUP. En una entrevista a Rac1, el delegat ha explicat que l’operació tenia un origen judicial i “complia ordres del fiscal general de l’Estat, que va donar instruccions perquè s’impedís qualsevol iniciativa relativa al referèndum”. Millo ha detallat que la policia es va situat davant de la seu perquè considerava que hi havia indicis relatius a possibles delictes assenyalats pel fiscal, i ha remarcat que els agents no van entrar a la seu perquè “el jutge no va donar el permís per entrar i van marxar”.