L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va rebre ahir la citació de la fiscalia per anar a declarar per col·laborar amb l'1-O. «La fiscalia ja ha actuat. El dimecres 20 a les 11 al Palau de Justícia, a declarar per defensar el referèndum», va afirmar Madrenas a través del perfil oficial com a alcaldessa de Girona a Twitter, on també va penjar una fotografia de la cèdula de citació, que li concreta que ha d'anar a declarar «en qualitat d'investigada» pels delictes de desobediència, prevaricació i malversació de diners públics. La fiscalia de Girona també l'adverteix que si no comparteix, «l'ordre de citació podrà convertir-se en ordre de detenció».

Segons va explicar, tan bon punt va tornar de Barcelona de l'acte de suport als alcaldes catalans investigats per la fiscalia, li van notificat la citació.

«Just quan he tornat de defensar els drets i llibertats fonamentals de les persones m'han entregat la citació que hem d'anar rebent tots els alcaldes i alcaldesses que estem treballant per la democràcia i pel referèndum», va explicar Madrenas.

La citen a declarar en qualitat d'investigada pels delictes de desobediència, prevaricació i malversació de diners públics. Madrenas ja ha confirmat que hi anirà i respondrà totes les preguntes. «Sempre m'agrada parlar amb persones que estan més allunyades del procés per poder explicar que crec que és molt important que les institucions defensem la democràcia, i això és el que penso explicar», va dir.

Madrenas ha estat l'única alcaldessa de les quatre capitals catalanes que ha signat el decret de suport a l'1 d'octubre. «Sempre tens certa temença però quan veus que l'Estat comet errors tan greus com atacar i coaccionar centenars d'alcaldes només per posar urnes, qualsevol temença se'n va del cos», va opinar l'alcaldessa de Girona, que insisteix que continuarà treballant per aconseguir que els gironins «puguin expressar-se de forma democràtica».

En solidaritat amb l'alcaldessa gironina, dimecres a les 10 del matí la plataforma unitària Girona Vota ha convocat una concentració a la plaça del Vi, just abans de la cita amb el fiscal.

Unes hores abans de rebre la citació, Madrenas havia participat a l'acte de suport als batlles a Barcelona, on va demanar «no perdre de vista» la democràcia mentre el món local «pateix aquestes envestides». «Una immensa majoria ens hi hem compromès, som al costat de la gent i les llibertats», va assegurar Madrenas en una crida a situar el debat en els drets «col·lectius i individuals».

A més de Marta Madrenas, ahir també van rebre la citació l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú i presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, i els batlles de Pont de Suert, Fondarella, els d'Almacelles i Aitona, a Lleida.