Els Mossos d'Esquadra van començar a notificar a les policies locals de Catalunya les ordres de la Fiscalia d'investigar les actuacions encaminades a organitzar el referèndum d'independència i a intervenir les urnes i qualsevol altre material destinat a l'1-0.

Segons van informar fonts policials, els comandaments territorials dels Mossos d'Esquadra van iniciar ahir el procés per fer arribar a les policies locals la instrucció que dimecres els van notificar les fiscalies provincials de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona.

La instrucció dictada pels fiscals provincials exigeix a les policies locals que elaborin atestats sobre qualsevol preparatiu del referèndum en les seves respectives localitats i adoptin les mesures necessàries per intervenir els efectes destinats a preparar o celebrar l'1-0. Davant l'existència de qualsevol fet relacionat amb els preparatius del referèndum, el ministeri públic va demanar a les policies locals que elaboressin l'informe o atestat oportú, que inclogués totes les dades necessàries sobre la seva execució i autoria, i el remetessin després de forma urgent al fiscal en cap de cada província, amb còpia a la policia judicial dels Mossos.

També dimarts passat, el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, va emetre una instrucció interna en la qual traslladava als agents les ordres de la Fiscalia de Catalunya per requisar urnes i tot el material de l'1-O i acordava centralitzar a la Comissaria General les possibles diligències sobre l'assumpte.

En la circular interna, Trapero traslladava als agents del cos les ordres que els va fer arribar la Fiscalia de Catalunya a la reunió de dimarts passat, a la que val assistir el mateix major dels Mossos al costat dels responsables de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional a Catalunya, Ángel Gozalo i Sebastián Trapote, respectivament.

La Policia d'Olot

D'entre les policies locals gironines que ja han rebut la notificació, ahir l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas, va confirmar que ha arrbat. Corominas va recordar que és el responsable del cos i va demanar als agents que «atenguin el que els demana la fiscalia però que no deixin cap de les feines que fan a la ciutat, relacionades amb seguretat o trànsit, que són prioritàries i que no poden deixar d'atendre». A més, va afegir que, com passa a molts municipis, el nombre d'efectius és «molt limitat» per fer aquestes tasques.

A Barcelona, el cap de la Guàrdia Urbana, Evelio Vázquez, va traslladar als agents del cos la instrucció de la Fiscalia. Vázquez centralitza en la Unitat d'Investigació els atestats o informes que els equips de la Guàrdia Urbana realitzin en el marc d'aquesta instrucció per «mantenir una adequada coordinació» i «evitar duplicitats en les comunicacions a Fiscalia i la remissió de còpia al cos de Mossos d'Esquadra», segons detalla el procediment operatiu enviat ahir. La Unitat d'Investigació enviarà els informes «de forma urgent» a la fiscal en cap de Barcelona, amb còpia als Mossos.