El nombre de persones que han mort a les carreteres catalanes aquest estiu ha augmentat respecte al mateix període de l'any passat, amb 43 víctimes mortals en 36 accidents. L'any passat, des de Sant Joan i fins a la Diada -les dates que marquen l'inici i el final de la campanya de mobilitat d'estiu-, van ser 37 persones les que van perdre la vida en 35 accidents en vies interurbanes. La directora del Servei Català de Trànsit, Eugenia Doménech, ha destacat l'augment d'accidents amb múltiples víctimes mortals i l'increment de les col·lisions frontals, que han passat de sis a quinze. Si bé la mobilitat ha augmentat un 4% aquest estiu, va caure fins a un 11% en els quatre dies posteriors als atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 d'agost i no es no es va normalitzar fins el dia 28.

Els accidents de trànsit en vies interurbanes han segat la vida de 107 persones el 2017, un 3,6% menys que en el mateix període de l'any passat i un descens acumulat del 38,2% respecte al 2010. L'objectiu europeu assumit pel Servei Català de Trànsit (SCT) és reduir el nombre de víctimes mortals en accidents un 50% el 2020 respecte al 2010.

Malgrat aquests descensos, i que el nombre de víctimes mortals i ferits greus s'ha situat en les xifres més baixes des que el SCT en té registres, el nombre de persones que han perdut la vida a l'asfalt aquest estiu ha augmentat respecte a l'any passat. I a més, Trànsit no es cansa de repetir que treballa amb la visió de zero víctimes mortals a les carreteres, amb l'horitzó del 2050.

Un juliol negre a les carreteres

De les 43 víctimes mortals d'aquest estiu, 28 viatjaven en vehicles lleugers; deu en motocicletes; quatre eren ciclistes i un, vianant. Cap persona en vehicle pesant va morir en accident de trànsit durant aquests dos mesos i mig. Són dades que el SCT ha donat a conèixer aquest divendres en roda de premsa. El juliol va ser un mes especialment negre, amb 26 persones que van morir a la carretera; nou van perdre la vida en quatre accidents.

Pel que fa a l'augment de la sinistralitat amb més d'una víctimes, el juliol es van produir tres accidents amb dues víctimes mortals i dos accidents van segar la vida de tres persones, un el juliol i l'altre a l'agost. Doménech ha apuntat que la majoria d'aquests accidents es van produir per infraccions de la normativa, com avançaments incorrectes o excés de velocitat.

En la campanya d'estiu també s'ha registrat un augment de les col·lisions frontals amb víctimes mortes, amb un total de quinze. El comissari en cap de la Comissaria general de Mobilitat dels Mossos d'Esquadra, Miquel Esquius, ha destacat la "virulència" de les col·lisions frontals, que impliquen una "lesivitat molt alta" per a les persones afectades. Esquius també ha assenyalat que l'augment de les col·lisions frontals indiquen que els accidents s'han produït en la xarxa secundària de carreteres.

Per demarcacions, el nombre de víctimes mortals ha augmentat a Barcelona i Lleida respecte al mateix període de l'any passat. A Girona i Tarragona ha disminuït. Un terç dels accidents es van produir en cap de setmana i més de la meitat, a la tarda.