El secretari d'Estat de Seguretat Social, Tomás Burgos, va replicar ahir a la Generalitat que els catalans només tindran les pensions garantides si continuen dins de la Seguretat Social espanyola. L'executiu de Mariano Rajoy va respondre així a l'estudi presentat pel Govern dimecres que concloïa que en la seguretat social catalana les prestacions són més sostenibles en una república catalana independent. «Res més lluny de la realitat. El que garanteix el dret dels ciutadans a rebre les seves pensions és una Seguretat Social estable, forta i solidària com la que tenim a Espanya», va assenyalar Burgos. D'altra banda, va dir que els «els qui pretenen des dels anhels independentistes trencar el principi de solidaritat i igualtat hauran d'entendre que seran rebutjats amb tota la determinació i amb tota la força i fermesa».

Sobre Catalunya va afegir que «és una comunitat on el desfasament entre ingressos i despeses en pensions no ha fet més que créixer en els darrers anys» i que els pensionistes han cobrat les seves prestacions «gràcies a l'esforç comú de tots els espanyols».

El secretari d'Estat de Seguretat Social va destacar la vocació de «solidaritat» i «patrimoni social» de la Seguretat Social i els seus valors de «cohesió i igualtat». «Defensem un sistema capaç d'afrontar avui i en el futur el pagament de les pensions», va continuar Burgos, de les quals va dir que «són cada dia millors per a tots els ciutadans».

Aquest passat dimecres, el Govern va presentar l'estudi «El fons de la Seguretat Social a Catalunya. Evolució Financera i principals indicadors que incideixen en la viabilitat de les pensions a Catalunya», elaborat amb dades dels departaments de Vicepresidència i Economia i Treball i Afers Socials, en què s'assegurava que el sistema de seguretat social és més sostenible a Catalunya que a la resta de l'Estat i que per tant seria així en una república catalana independent.