L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM) han recomanat als 712 alcaldes investigats per col·laborar amb l'1-O que vagin a declarar per defensar el referèndum. Les dues entitats municipalistes han celebrat una reunió extraordinària aquest dimecres a la tarda, després de conèixer-se la decisió del fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, que ha ordenat incoar diligències d'investigació contra els edils. En un contacte amb la premsa posterior a la reunió, la presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, i el president de l'ACM, Miquel Buch, han convocat els 712 alcaldes i "tots els edils que creuen en la democràcia" a una concentració aquest dissabte a les 12 hores del migdia a la Plaça Sant Jaume de Barcelona per mostrar el seu "rebuig" a la justícia espanyola.

Declarar voluntàriament o no

Lloveras ha expressat que les entitats estan "sorpreses" per aquesta decisió "molt greu" de la Fiscalia, i ha explicat que en la reunió s'ha pres per "unanimitat i amb unitat absoluta" la decisió que els alcaldes declarin quan se'ls ho requereixi. "No tenim res a amagar, declararem el que ja hem anat explicant, que ens devem a la nostra gent i que estarem al costat del Parlament i del Govern", ha argumentat la presidenta de l'AMI i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú.

Lloveras ha matisat que podria haver-hi alcaldes que decideixin anar a declarar "voluntàriament" i, d'altra banda, "algun alcalde" que decideixi no fer-ho. "Però tots anirem a declarar, l'acord és aquest", ha insistit la presidenta de l'AMI, que ha subratllat que "és una opció personal" anar a declarar voluntàriament o no. "Hi ha diferents formes d'anar a declarar", ha afegit, després que la CUP hagi assegurat que els seus alcaldes no aniran a declarar davant de la Fiscalia.

La Fiscalia "té un problema"

Al seu torn, Buch ha sentenciat que, si una persona té un problema amb la justícia, i la justícia el persegueix, "aquesta persona té un problema". "Però quan són més de 700 alcaldes els perseguits per la justícia, qui té un problema no són els alcaldes, és la justícia espanyola qui té el problema, i no nosaltres!", ha conclòs, aplaudit pels membres de les direccions de l'AMI i l'ACM, al seu darrere.

Finalment, l'alcalde de Premià de Mar ha defensat les policies locals i ha recordat que "no són judicials", de manera que el "màxim responsable" dels municipis és l'alcalde de cada poble. "No qüestionarem els professionals públics de les administracions locals", ha rematat.