La CUP ha volgut començar la jornada amb un acte polític a les portes del Parlament. Envoltada de companys d’escó i de regidors anticapitalistes, la diputada de la CUP Anna Gabriel ha fet una breu intervenció per reforçar el compromís amb el referèndum i llençar un clar missatge d’avís. “Les lleis -del referèndum i de transitorietat- seran immediatament suspeses. La suspensió no podrà ser excusa de res. Al contrari, haurà de ser alè i motor desobedient”, ha sentenciat, tot afegint que “la conquesta de llibertats i de drets s’ha fet desbordant murs i sobrepassant límits”.

Per a Gabriel, el ple que aquest dimecres comença és “clau”, perquè donarà peu a l’exercici “del dret a l’autodeterminació pel que tant hem treballat, i que obre les portes a molts altres drets perquè és clau per reconquerir totes les sobiranies que faran que siguem més lliures”. La diputada de la CUP s’ha mostrat convençuda que d’aquest ple sortiran les dues lleis aprovades i el referèndum de l’1-O convocat. “La clau estarà en la determinació popular i la mobilització per anar a votar”, ha afegit.

A més, ha demanat “saber llegir l’excepcionalitat d’aquest ple”, conscients que “molts ulls miraran” el que passi. De la mateixa manera, Gabriel ha defensat el que es farà perquè “l’exercici del dret a l’autodeterminació escriu capítols gegants de la història”. “Tan bon punt es convoqui el referèndum, haurem aconseguit un dels principals objectius de la legislatura, el que donava sentit a que estiguem en aquesta cambra. Hem vingut a donar la llibertat del nostre poble”, ha sentenciat.