Un poema d’Ángel Gonzálex publicat a ‘Mil años de poesia española’ i un fragment d’’El amor inteligente’ d’Enrique Rojas sobre les vivències afectives més importants, han estat les dues opcions que han pogut escollir els més de 5.000 alumnes que aquest dimarts han començat les proves d’accés a la universitat en la convocatòria de setembre, uns exàmens que majoritàriament fan els alumnes que no han pogut fer-la al juny perquè no han aprovat totes les matèries a batxillerat, o volen pujar nota per entrar a estudis concrets. Aquest dimarts, de les assignatures comunes, els alumnes s’han enfrontat a Llengua Catalana i Literatura i Llengua Castellana i Literatura, que ha tingut lloc a primera hora.

Els estudiants han hagut de demostrar la comprensió lectora a través del poema i analitzar-ne el contingut, així com buscar sinònims i demostrar els coneixements en algunes qüestions sintàctiques. Les preguntes tenien una estructura similar en la segona opció, on els estudiants han hagut de llegir un fragment ‘El amor inteligente’, d’Enrique Rojas. Pel que fa a la comprensió escrita, en la primera opció, els estudiants han hagut d’elaborar un text argumentatiu defensant fins a qui punt es pot parlar de l’existència d’una varietat estàndard d’espanyol, mentre que en la segona opció, es tractava d’un text descriptiu per definir la pròpia idea ‘’d’amor intel·ligent’’.

‘Últimas tardes con Teresa’, de Juan Marsé, també ha protagonitzat part de les preguntes de la prova, ja que és una de les lectures obligatòries de Batxillerat. També els ha aparegut ‘Canción de otoño en primavera’, de Rubén Darío, que s’inclou a la ‘Segunda Antología de poesia española’, així com també, Pedro Salinas amb ‘Para vivir no quiero’

Pel que fa a preguntes sobre coneixements de llengua, els alumnes han hagut de diferenciar els termes polisèmia i homonímia, i aportar exemples, detectar subjectes en algunes frases, analitzar sintàcticament algunes oracions i determinar tipus de subordinades en altres.

Més fàcil del que es pensaven

A la sortida els examinats a les aules intercanviaven opinions i sensacions al voltant de com els hi havia sortit la prova. “No ha estat tant difícil com deien alguns companys”, deia L’Aaron Candelario a la sortida amb el seu company Jorge Costa. Ambdós els hi ha semblat més fàcil en comparació amb la convocatòria de juny. A d’altres els ha semblat igual que la darrera prova “jo he comparat la prova de junys amb aquesta i m’han semblat idèntiques”, comentava Patricia Girón.

Pel que respecta a les opcions a escollir la majoria d’ells s’han inclinat per l’opció A en detriment de la B, és a dir, la que incloïa un poema, a més de preguntes tipus test al voltant de l’obra ‘Últimas tardes con Teresa’, de Juan Marsé, com ha explicat el Jordi Ibañez.

En total, 5.406 alumnes s’han matriculat a les proves de setembre, majoritàriament, per la via ordinària, és a dir, que al juny no havien superat el Batxillerat i per tant, no es van poder examinar. Tot i això, 291 persones s’hi presenten per millorar nota, com és el cas d’en Pol, que al juny va presentar-se per veure com eren els exàmens, i aquest dimarts busca millorar la nota per poder entrar a Turisme.