'No tinc por'. El missatge espontani que va sorgir de la ciutadania l'endemà mateix dels atemptats de Barcelona i Cambrils en les diverses mostres de condol a les Rambles, serà el que encapçalarà la manifestació que aquest dissabte recorrerà el passeig de Gràcia en contra del terrorisme, en un esdeveniment que es preveu massiu i global des del punt de vista mediàtic. L'Ajuntament ha rebut 853 peticions d'acreditació, entre periodistes i personal tècnic, de 191 mitjans i de 83 països. La mobilització començarà a les sis de la tarda als jardinets de Gràcia, tot i que la capçalera se situarà a l'encreuament del passeig de Gràcia amb Gran Via. Des d'aquí caminarà fins a la plaça Catalunya, on es farà un acte sense parlaments institucionals. Al capdavant de tot hi haurà una única pancarta subjectada exclusivament per representants dels cossos policials, serveis i col·lectius que van participar en l´atenció a l´atemptat. S'hi podrà llegir el 'No tinc por' en disset idiomes, com a mostra de rebuig dels atacs que la setmana passada van deixar quinze morts i més d'un centenar de ferits.

L'acte final estarà protagonitzat per les lectures de l'actriu Rosa Maria Sardà i Míriam Hatibi, de la Fundació Ibn Battuta. Els textos que llegiran han estat escollits per a l'ocasió amb la col·laboració del director del Teatre Lliure, Lluís Pasqual. Seguidament, Peter Thiemann, violoncel·lista de l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, i Guillem Gràcia, estudiant de violoncel, interpretaran el clàssic de Pau Casals 'El Cant dels Ocells'. L'escenari d'aquest acte estarà guarnit amb decoracions florals del Gremi de Floristes de Catalunya i tindrà com a fons el dibuix de 'Barcelona' amb crespó que ha fet el dissenyador gràfic Frederic Amat, amb el lema de la manifestació 'No tinc por'.

Després de la capçalera, en un segon pla expressament designat, hi haurà els representants de les institucions polítiques i governamentals. És on hi haurà el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, acompanyat dels consellers del Govern, però també el Rei, la presència del qual no s'ha decidit fins a última hora i ha motivat queixes de la CUP, de Podem Catalunya i de diferents col·lectius per la connivència de la monarquia espanyola amb la de l'Aràbia Saudita, considerada font principal de finançament del terrorisme gihadista.

Felip VI participarà en una manifestació per primera vegada com a monarca, ja que va ser present a la dels atemptats de Madrid del 2004 però encara com a príncep. Al costat del Rei hi haurà el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, diferents ministres del seu gabinet, presidents autonòmics i líders polítics i sindicals.

Pel que fa a la mobilitat, l'Ajuntament de Barcelona ha recomanat a qui vulgui assistir a la manifestació que s'hi adreci principalment a peu o en transport públic subterrani i que eviti moure's en vehicle privat per la zona central de la ciutat a partir de les tres de la tarda. El consistori ha demanat que els vehicles que hagin de desplaçar-se o creuar Barcelona utilitzin preferentment la Ronda Litoral (B10) i la Ronda de Dalt (B20). També ha recomanat als assistents anticipar el màxim possible l'arribada, especialment a aquelles persones que viuen fora de l'àrea metropolitana. TMB, FGC, el Tram i Renfe han preparat un dispositiu especial de reforç dels seus serveis, mentre que una trentena de línies d'autobusos de la ciutat veuran afectat el seu recorregut.

Protecció Civil també ha fet un seguit de recomanacions als assistents. Entre elles convida a no difondre "falsos rumors a les xarxes socials", a "mantenir la calma" i desplaçar-se de "manera ordenada i respectuosa" i a seguir "les indicacions del personal de seguretat". També recomana que "no es portin motxilles a la manifestació", ja que "en cas que es perdin o semblin desateses, poden crear situacions de confusió no volgudes".

Marea Blava

170 entitats de diferents sensibilitats han fet una crida a la ciutadania perquè faci una "gran marea blava" durant la manifestació d´aquest dissabte per mostrar la solidaritat amb les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils, i alhora assenyalar-ne les causes i denunciar la "hipocresia" dels líders polítics i la monarquia. Els col·lectius organitzaran un acte propi a les 16 hores de dissabte a la Rambla de Catalunya amb el carrer Aragó, en què volen reunir a les persones "molestes" per compartir la manifestació amb els líders "responsables" indirectament de les situacions de conflicte arreu del món.

La ciutat de Barcelona tornarà a ser epicentre de les reivindicacions de la societat civil aquest dissabte, quan s'espera que centenars de milers de persones ocupin els carrers per mostrar el seu rebuig als atemptats terroristes que la setmana passada van deixar quinze morts i més de cent ferits a les Rambles i a Cambrils. Serà una imatge que s'ha vist en nombroses ocasions des de la transició, i que han conformat una ciutat (i una societat) activa, mobilitzada i participativa. Hi ha hagut manifestacions de caires molt diversos que han convocat centenars de milers de persones, contra la guerra, contra els assassinats d'ETA o a favor de l'acollida de refugiats, si bé en els darrers anys el protagonisme se l'han endut les grans mobilitzacions a favor de la independència de Catalunya convocades l'11 de setembre.