El conseller d'Interior, Joaquim Forn, ha donat per fet aquest dilluns al matí que Younes Abouyaaqoub, marroquí de Ripoll de 22 anys, és el jove que conduïa la furgoneta de la Rambla dijous passat i posteriorment va fugir amb el Ford Focus que es va saltar un control policial a la Diagonal, després d'apunyalar el seu conductor. En una entrevista a Catalunya Ràdio, el conseller no ho ha confirmat 100%, però ha donat a entendre que va ser així i ha avançat que en donarà més detalls en una roda de premsa aquest dilluns al migdia, on també es podrien donar a conèixer les identitats de les restes mortals de la casa d'Alcanar. Paral·lelament, ha afirmat que la principal hipòtesi és que anava sol al vehicle.

La investigació apunta que l'autor de l'atropellament massiu a Les Rambles de Barcelona seria Younes Abouyaaqoub, una confirmació que es farà pública durant la compareixença dels consellers d'Interior i Justícia, així com el major dels Mossos d'Esquadra, per explicar els darrers detalls de la investigació sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils.

Els Mossos d'Esquadra, segons Forn, investiguen si l'autor de l'atemptat a la ciutat comtal va ser capaç d'interceptar el vehicle de la Diagonal "amb ajuda o sense" i no tenen cap dada que els faci creure és fora, però avança que "treballen amb totes les hipòtesis". "No està en cerca a tot Catalunya sinó a tots els països europeus", ha reblat.

Preguntat sobre els últims detalls, ha revelat que durant la nit s'han fet noves entrades a domicilis de Ripoll, alhora que es treballa a Alcanar i continuen investigant-se les proves a Barcelona. Forn ha explicat que els fets apunten que hi hauria dotze investigats, una xifra que no ha donat per tancada perquè no ha descartat "ramificacions" de persones que potser no van participar directament amb els atemptats però que hi haurien col·laborat.

Segons Forn, relacionar l'explosió d'Alcanar amb els atemptats a Les Rambles i Cambrils no era impossible un espai tan breu de temps. "No surten 120 bombones de cop, a més d'altres elements", ha precisat, que ha qualificat els atacs finals com una reacció "a la desesperada".

En aquest sentit, ha afirmat que cal continuar amb la tasca preventiva de lluita contra el terrorisme i reclama "polítiques molt més globals". "Sorprèn que és gent extremadament jove, alguns d'ells nascuts a Catalunya", ha asseverat a Catalunya Ràdio, una circumstància que ha qualificat de preocupant i que serà motiu "d'anàlisi".

El conseller Forn ha negat que la CIA els advertís d'un atac terrorista imminent a Barcelona perquè "no hi tenen relació" i ha insistit en la necessitat de coordinar-se a nivell internacional per afrontar el fenomen.

Zoido "es va expressar malament"

El titular del Departament d'Interior ha afirmat que el ministre Zoido es va "expressar malament" quan va donar per desarticulada la cèl·lula terrorista i no ha volgut atiar la polèmica. "Accepto la interpretació que hi va voler donar, no passa res", ha apuntat. Així, ha precisat que la cèl·lula està "neutralitzada", no desarticulada.

Nega discrepàncies amb l'Ajuntament de Barcelona

Preguntat sobre la instal·lació de pilones per evitar atemptats, Forn ha negat discrepàncies amb l'Ajuntament de Barcelona i ha insistit que les polítiques de seguretat a la ciutat s'acorden conjuntament.

"No dic que no s'hagin de posar, en alguns moments hem recomanat que se'n posin, però hem de fer una reflexió abans de posar-les de manera indiscriminada per Barcelona", ha reblat, i insisteix que les pilones no són la solució al problema.

La barreja de sobiranisme i terrorisme

Forn ha reconegut que lamentava la barreja que alguns mitjans de comunicació han fet del procés sobiranista i el terrorisme. "És indiscutible", ha assegurat, malgrat que no ha apuntat que l'Estat hi estigués darrera. Davant d'això, ha assegurat que cal la participació "de totes les administracions" per afrontar el fenomen terrorista i creu que la seva feina és "evitar polèmiques", tot i compartir algunes "apreciacions d'Església plural".

Paral·lelament, ha constatat que la policia catalana ha estat capaç de demostrar, en un moment crític com el d'un atemptat terrorista, que reacciona com una de les principals policies a nivell europeu.