La comunitat musulmana de Ripoll va carregar ahir contra l'Estat per no haver-los avisat dels antecedents penals de l'imam de Ripoll. El president de l'entitat, Ali Yassine, va assegurar que Abdelbaki es Satty «no hauria vingut mai» si se'ls hagués advertit de la seva estada a presó durant quatre anys. «No hi havia cap senyal estrany, feia vida normal», va assegurar. «Mai vam notar res», va afegir. A més, els Mossos d'Esquadra van entrar ahir al matí a la mesquita de Ripoll per buscar pistes sobre el clergue, un dels suposats cervells de la cèl·lula i que encara es troba desaparegut. Els agents van personar-se al temple per portar a terme gestions pròpies de la investigació, encara que no es tractava d'un escorcoll.

L'imam va sortir de la presó de Castelló el 5 de gener de 2012, on presumptament hauria estat internat per una infracció a la llei d'Estrangeria i relació amb el tràfic de drogues, segons fonts de lluita antiterrorista. S'investiga si en la seva estada a presó, hauria entrat en contacte amb alguns dels implicats en els atemptats de l'11-M a Madrid. Abdelbaki es Satty ha estat predicant en una de les mesquites del poble durant un any i quatre mesos, i la policia creu que podria tenir implicació en els atemptats de Barcelona i Cambrils i intenten descobrir si la seva arribada al municipi coincideix amb el procés de radicalització dels joves. Es Satty està desaparegut des de dies abans dels atemptats, per la qual cosa intenten confirmar si és un dels morts en l'explosió de la casa d'Alcanar en la qual la cèl·lula preparava les bombes amb les quals pretenia cometre de forma immediata un o diversos atemptats de més magnitud a la capital catalana.

Per ordre del jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu, que manté la investigació sobre els atemptats en secret, els agents van buscar divendres passat a la nit en l'habitatge de l'imam des d'armes o explosius fins a documents i el contingut d'agendes, dispositius mòbils i el registre de trucades dels seus telèfons que puguin tenir relació amb aquesta cèl·lula terrorista. També intenten descobrir si l'imam és el membre de la cèl·lula que va viatjar a Suïssa a finals de l'any passat.

Davant d'aquestes informacions, Yassine va deixar clar que hauria avisat la policia si arriba a notar comportaments estranys i assegura que Es Satty «en cap moment» va mostrar signes de radicalització, ni tenia discursos que poguessin incitar a la violència. També va deixar clar que si els haguessin posat en alerta hauria impedit que l'imam exercís. «Nosaltres no tenim cap culpa. L'Estat sap que aquest imam està aquí, per tant ens ha d'avisar, però nosaltres no en sabíem res», va denunciar. Per això es va mostrar «colpit i sorprès» amb la notícia perquè «no ens imaginàvem que aquest home era un radical».

Per tot plegat el president va explicar que a partir d'ara «vigilaran molt més» i demanaran informació a la policia amb relació al passat de futurs predicadors. Tampoc descarten demanar un certificat de penals per assegurar-se que l'imam no ha passat per la presó ni té problemes amb la justícia. «La nostra religió es basa en els valors de la pau i no pas de l'odi, el terrorisme i la violència», va concloure Yassine.