'Islam és pau'; 'som musulmans, no criminals'; i 'Tots som Barcelona'. Són els clams que més s'han sentit a la manifestació que ha convocat la comunitat musulmana aquest dilluns al vespre per condemnar els atemptats de Barcelona i Cambrils la setmana passada. El manifest, a plaça de Catalunya en català, castellà i àrab, ha reclamat autocrítica a les institucions i a tota la societat i ha demanat treballar perquè els joves se sentin inclosos, arrelats i amb futur, per rebutjar així discursos radicals. La concentració ha arrencat al voltant de les 7 de la tarda i ha arribat a dos quarts de 9 del vespre al mosaic de Miró de les Rambles, on es va aturar la furgoneta durant l'atropellament massiu de dijous al capital catalana. Entre aplaudiments i molts rostres emocionats, representants de la comunicats musulmana, que han assegurat haver superat les expectatives de convocatòria, hi han dipositat flors en homenatge a les víctimes de l'atemptat terrorista. La Guàrdia Urbana ha xifrat la participació en unes 2.500 persones.

La lectura del manifest, sota el lema 'Musulmans contra el terrorisme', ha estat interrompuda moltes vegades a crits de 'No som terroristes', 'Som Barcelona' i 'No tenim por'. I una hora després de la convocatòria, i amb dificultats per desplegar la pancarta de la capçalera, els manifestants han començat a caminar de plaça de Catalunya cap a les Rambles. Els càntics només han parat en dues ocasions: en un instant per fer silenci i dibuixar amb les mans un cor, i just abans de dipositar un ram de flors com a ofrena a les víctimes al mosaic de Miró.

De fet, els manifestants han arribat fins al punt on es va aturar la furgoneta per un dels carrils laterals, passant pel costat dels altars improvisats de flors, espelmes i missatges de record a les víctimes mortals i als ferits de l'atemptat terrorista. I han deixat un ram de flors entre aplaudiments de les desenes de persones que ja es concentraven en aquell punt.

El president de la Fundació Ibn Battuta, Mohammed Chaib, un dels organitzadors de la manifestació, s'ha congratulat per l'èxit de la marxa, que ha superat les expectatives que tenien inicialment. "Ens ha desbordat completament la participació, estem molt contents. Hi ha hagut una resposta de la societat catalana, tant dels musulmans com dels no musulmans. La gent té ganes de rebutjar el terrorisme i dir sí a la pau", ha declarat.

Chaib ha demanat "autocrítica" a les institucions públiques i a la comunitat, també la musulmana, perquè "no és normal que no es tingués l'historial d'una persona" com l'imam de Ripoll. "Hem de fer una autocrítica tots. No és normal que uns joves que s'han criat a Catalunya al final s'acabin revelant contra el país. Alguna cosa no està funcionant. Aquesta és l'autocrítica que estem fent", ha sentenciat el dirigent de la fundació.

Els manifestants han rebut el suport de representants institucionals com la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; els consellers Raül Romeva i Meritxell Serret; els tinents d'alcaldia de Barcelona Gerardo Pisarello i Jaume Collboni; i diputats al Congrés com Joan Tardà i Gabriel Rufián (ERC), Meritxell Batet (PSC) i Carles Campuzano (PDeCAT) i diputats al Parlament com Carlos Carrizosa (Cs) o Albert Botran (CUP).

Just després, alguns dels organitzadors de la manifestació de la comunitat musulmana s'han desplaçat a l'ajuntament de Barcelona per signar el llibre de condolences. També els ha rebut el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.