Si ja es coneixia que hi havia una persona de nacionalitat portuguesa morta en l'atemptat a la Rambla, aquest dissabte se n'ha confirmat un altre. Poc després que s'anunciés des de Portugal, ho ha confirmat des de Catalunya el secretari d'Estat de les Comunitats Portugueses, José Luis Carneiro, qui s'ha reunit al Palau de la Generalitat amb el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva. Amb la segona víctima mortal portuguesa, en total se n'han identificat vuit, set de l'atemptat de Barcelona i una de Cambrils. En declaracions a l'ACN, Romeva ha explicat que Carneiro "els ha fet una sèrie de demandes pràctiques sobre com gestionar la situació de les dues víctimes portugueses" i els ha reclamat, més en concret, agilitzar-ne els tràmits. De fet, el titular d'Afers Exteriors ha assegurat que "totes les facilitats tan per la identificació final i la repatriació dels cossos s'estan agilitzant per garantir que serà el més ràpid possible i que la gent pugui vetllar els seus morts".

Després de la reunió, el secretari d'Estat de les Comunitats Portugueses, José Luis Carneiro, ha apuntat en les seves declaracions que s'havia confirmat "tristament" una segona víctima mortal portuguesa. Carneiro ha dit que ha donat les "profundes condolences" a les famílies en nom del govern portuguès i els ha mostrat la disponibilitat de l'executiu per agilitzar els serveis consulars pels que fa els documents d'identificació per el trasllat dels cossos.

Carneiro ha demanat al Govern suport en el trasllat dels cossos i això serà concedit, ha afegit. Així mateix, ha reclamat "agilitzar els esforços relatius a les autòpsies perquè poden demorar-se alguns dies" i retornin els cossos perquè les famílies puguin dur a terme el dol.

"Totes les facilitats tant per la identificació final i la repatriació dels cossos s'agilitza per garantir que serà el més ràpid possible i que la gent pugui vetllar els seus morts", ha apuntat Romeva. El conseller ha indicat que els tràmits estan "anant molt ràpid i tota la informació que s'ha demanat al consolat portuguès per agilitzar la informació ha anat també ràpid i això fa que tot sigui més fàcil dins de la complexitat i crec que en qüestió de poques hores o poc temps podrem resoldre el tema", ha afegit.

Romeva ha agraït la visita Carneiro a Catalunya i ha indicat que el govern portuguès els han transmès les mostres de condol del president i del primer ministre del país. "És molt important reconèixer el suport de Portugal en aquest fet i que mostra que hi ha una solidaritat internacional davant d'un fet que indiferentment de si passa a Barcelona o en un altre lloc reclama una resposta global".

"Barcelona s'ha aixecat ja"

A preguntes de periodistes de mitjans portuguesos, Romeva ha manifestat que "Barcelona s'ha aixecat ja. Ha estat un cop molt dur, Barcelona és una ciutat d'acollida, oberta a tot el món i totes els cultures i religions i s'ha aixecat ja". El conseller també ha dit que aquest és un problema que hauria pogut passar en qualsevol ciutat desgraciadament. "No és un problema local, sinó global", ha indicat. "És una situació d'una enorme imprevisibilitat i la resposta que s'ha donat per part de la ciutadania i de les institucions ha estat extraordinària".

Vuit víctimes mortals identificades i 54 persones encara hospitalitzades

Amb la segona víctima mortal portuguesa, en total se n'han identificat vuit, set de l'atemptat de Barcelona i una de Cambrils. Segons Protecció Civil, segueixen pendents d'identificació sis víctimes mortals de l'atemptat de Barcelona. De les set víctimes mortals identificades de l'atemptat a Barcelona, una és de nacionalitat italiana, dues portugueses i quatre espanyola, -una d'elles amb doble nacionalitat espanyola i argentina-. La víctima mortal de Cambrils és de nacionalitat espanyola.

El Departament de Salut ha informat que des de l’inici dels dos atemptats 78 persones han estat donades d’alta, 76 a Barcelona i 2 a Cambrils . En aquests moments queden 54 persones ingressades en centres sanitaris, 50 a Barcelona i 4 a Tarragona -víctimes de l’atemptat de Cambrils-. A Barcelona, hi ha 12 crítics, 24 greus, 11 menys greus i tres lleus. A Tarragona, un greu, dos menys greus i un lleu.

Els ferits que queden ingressats són de 22 nacionalitats diferents: alemanya, cinc; argentina, una; australiana una; belga, una; canadenca, una; cubana, tres; equatoriana, tres; espanyola, vuit; filipino-australiana, una; franco-canadenca, dues; francesa, dotze; britànica, una; holandesa, dues; irlandesa, dues; italiana, una; macedònia, una; marroquina, una; pakistanesa, una; romanesa, una; turca, una; i una persona més amb nacionalitat pendent de confirmar.