Una furgoneta ha atropellat aquest dijous a la tarda diverses persones a la Rambla de Barcelona. Un atropellament massiu a tocar de Plaça de Catalunya qualificat com a atemptat pels Mossos i reivindicat per Estat Islàmic, que ha deixat 13 morts i més de cent ferits, 15 dels quals estan ingressats en estat greu. De moment s'han detingut dues persones -cap d'elles el conductor-, una a Alcanar i l'altra a Ripoll. Un d'ells és de Melilla i l'altre de nacionalitat marroquina. A més, les investigacions policials indiquen que l'atemptat de la capital catalana està vinculat amb l'explosió d'una casa a Alcanar (Montsià), on es van trobar un gran nombre de bombones de butà entre les restes.

Per dur a terme l'atemptat, s'haurien llogat dues furgonetes. Amb una d'elles, un baró d'1'70m, aproximadament, vestit amb una camisa blanca i ratlles blaves, ha causat la mort de 13 persones. Després de l'atac hauria fugit cap al barri del Raval.

500 metres conduint fent esses

La tragèdia ha tingut lloc cap a les 5 de la tarda, al començament de la Rambla, punt on era ple de vianants, majoritàriament turistes. Procedent del carrer de Pelai, una furgoneta de color blanc ha entrat a la Rambla pel carril central -peatonal- fent esses i envestint a velocitat elevada a tot aquell qui tenia al davant, un centenar llarg de persones.

«És un atemptat terrorista amb la voluntat de matar al màxim possible de gent», ha assenyalat Josep Lluís Trapero, cap major dels Mossos. Desenes de cossos han quedat estesos a terra al llarg d'uns 500 metres, el recorregut que ha seguit el vehicle, des de plaça de Catalunya fins a l'estació de Metro de Liceu.

L'estat greu d'alguns dels ferits fa que el conseller d'Interior, Joaquim Forn, pronostiqui que malauradament la xifra de víctimes augmenti en les properes hores.

Amagats dins de les botigues

Molta de la gent que era a la Rambla en el moment de l'atropellament massiu ha corregut a amagar-se als establiments, entre ells El Corte Inglés, Fnac i Sephora, que han abaixat les persianes per resguardar la gent a dins. Mentre a fora, la policia començava a buscar el conductor que en un primer moment s'ha dit que s'havia atrinxerat en un restaurant de menjar turc, armat. Aquesta informació s'ha descartat. Mossos tampoc té constància que en el moment d'abandonar el vehicle el conductor anés armat.

Han estat centenars les persones les que han quedat atrapades dins els comerços i no han pogut sortir per ordre de la policia fins que s'ha comprovat que el perímetre era segur. Tots han sortit corrent en grups i molts d'ells plorant i cridant de pànic. El desallotjament no era previst que s'acabés fins abans de mitja nit.

Mossos ha negat que hi hagi hagut cap tiroteig a El Corte Inglés.

Un mort en un control policial

On sí que hi ha hagut trets ha estat a la Diagonal, quan un vehicle ha intentat saltar-se un control policial. Segons ha explicat el Major dels Mossos, el conductor ha malferit una sergent, a qui ha trencat el fèmur. El seu company ha respost disparant i l'ha matat. El cotxe no ha quedat aturat fins uns 3 quilòmetres més lluny, on s'ha trobat el cos del conductor. Mossos afirma que es tracta d'un «mort nacional i sense antecedents» i ho desvincula de l'atemptat.

Localitzada una segona furgoneta a Vic

Diferents fonts policials asseguren que el conductor de l'atemptat i el seu còmplice haurien llogat dues furgonetes. La segona d'elles ha estat localitzada i envoltada a la ciutat de Vic, segons ha confirmat l'alcaldessa, Anna Erra. "Aquesta furgoneta és a Vic, però no sé com l'han trobada, ni la relació que podria tenir", ha assegurat.

Un detingut a Ripoll

El primer detingut en relació a l'atemptat de la Rambla és Driss Oukabir, nascut a Marsella i resident a Ripoll. Inicialment s'ha filtrat que era el principal sospitós, ja que figurava com la persona que havia llogat a Santa Perpètua de Mogoda la furgoneta de l'atemptat. Altres fonts apunten que ha estat ell mateix qui s'ha entregat a la comissaria de Ripoll per negar que ell tingués cap relació amb l'acció terrorista.

En aquest sentit, tant l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, com la diputada ripollesa al Congrés Teresa Jordà, han explicat a La Vanguardia que qui podria haver sostret la documentació hauria estat el seu germà Moussa Oukabir, i que seria aquest qui podria tenir relació amb l'atemptat.

Fonts policials citades pel diari El País expliquen que Driss Oukabir va complir condemna per agressió sexual a la presó de Figueres, d'on va sortir el 2012. El mateix diari apunta que Oukabir va arribar a Barcelona procedent de Marroc el 13 d'agost i que estan investigant el seu cercle de relacions per escatir les motivacions de l'atemptat.

Tall total del transport públic

TMB ha aturat el servei de metro a les estacions de Metro més properes a la Rambla: Plaça Catalunya, Liceu i Drassanes. Igualment, s'ha tancat l'estació de Rodalies Renfe de Plaça Catalunya. El bus també pateix alteracions.

Un telèfon per a tots aquells que necessitin informació sobre l'atemptat

Protecció Civil ha activat un telèfon per a tots aquells que necessitin informació sobre l'atemptat a Les Rambles. Els interessats poden trucar al +34 93 214 21 24. També ha demanat a la ciutadania que "deixi els vorals o els espais entre carrils per facilitar el pas dels vehicles d'emergència". I ha informat, a través de les xarxes socials, que hi ha diversos controls policials a la ciutat de Barcelona, per aquesta raó ha demanat que "s'evitin els desplaçaments que no siguin estrictament necessaris".

Els hospitals tenen «reserves de sang suficients» per atendre els ferits

Els principals centres hospitalaris de Barcelona i Catalunya tenen reserves de sang "suficients" per atendre les possible necessitats dels ferits en l'atemptat terrorista d'aquest dijous a les Rambles de Barcelona.

El Banc de Sang ha fet saber que compta "amb reserves" per atendre les víctimes de l'atropellament massiu "si és necessari" però els principals hospitals de Catalunya estan "oberts als donants".

De la mateixa manera la Creu Roja ha remarcat al compte de Twitter que hi ha "reserves suficients" però que els centres hospitalaris estan oberts als donants.