Després que JxSí i la CUP registressin la Llei del referèndum a finals de juliol, la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, va mantenir fora de l'ordre del dia donar el tret de sortida a la tramitació parlamentària d'aquesta llei tal com estava previst. Forcadell va atribuïr a l'ajornament de l'admissió a tràmit de la proposició de Llei del referèndum, la norma que hauria de donar cobertura a l'1-O, per la seva «complexitat» i també per la «judicialització de la política». «No hi ha obligació d'incloure-la donada la complexitat d'aquesta llei i estic valorant com ho fem», va manifestar en declaracions als periodistes.

L'admissió a tràmit no va tirar endavant doncs en la reunió que ahir va mantinenir la Mesa al Parlament, la primera del nou inici de sessions que va arrencar ahir tal com es va aprovar amb la reforma del reglament. Forcadell va assenyalar que estan valorant com ho fan amb la normativa. A més de destacar la seva complexitat, va reconèixer que aquí ningú és «innocent» i que tothom sap «la situació que vivim i de judicialització de la política i la situació en la que estem els membres de la Mesa. Això no vol dir que no s'inclogui, simplement avui no s'ha inclòs», va afegir.

Sobre si existeix la possibilitat que el text de la Llei del referèndum sigui un projecte de llei del Govern, va dir que això ho ha de decidir l'executiu. «El projecte de llei ho han de decidir ells i no ens correspon al Parlament dir-ho».

De seguida que s'iniciïn aquests tràmits el Partit Socialista de Catalunya (PSC) la portarà al Consell de Garanties, tal i com va anunciar ahir el president del grup parlamentari, Miquel Iceta, quan va assegurar que tenien preparat un esborrany de sol·licitud de dictamen preparat per quan es tramiti la Llei. Per Iceta, la no admissió a tràmit de la proposició de llei a la reunió de la Mesa del Parlament d'aquest dimecres és una mostra que es volen fer les coses «de pressa i d'amagat» per evitar un possible dictamen del Consell de Garanties Estatutàries.

Notificació del TSJC

Forcadell també es va referir a la notificació que va rebre ahir la Mesa per part del TSJC, de l'admissió a tràmit del recurs contra la reforma de l' article 135.2 del reglament del Parlament. Forcadell es va mostrar molt crítica, i va manifestar que ara estan esperant a que «també les rebin les meses dels 14 parlaments autonòmics i la del Congrés que també tenen en els seus reglaments el procediment de lectura única. Si no ho reben, vol dir que hi ha parlaments de primera i de segona i que es jutja a les persones per les seves intencions i no pels fets». També va apuntar que han presentat al·legacions al recurs d'inconstitucionalitat al procediment de lectura única i «s'ha fet per unanimitat de tots els membres de la Mesa perquè això és defensar el Parlament».

D'altra banda, el Tribunal Constitucional (TC) va rebutjar en el ple celebrat ahir a la tarda el recurs de súplica del Govern i es manté així la suspensió cautelar de l'article 135.2 de la reforma del reglament del Parlament. El nou redactat aprovat al juliol preveu que un grup parlamentari promotor de qualsevol proposició de llei pugui sol·licitar-ne al ple la tramitació per lectura única, cosa que permetria la via exprés per a les lleis de desconnexió. L'executiu de Carles Puigdemont pretenia evitar l'admissió a tràmit del recurs de l'Estat al TC contra la norma catalana i deixar així sense efecte la suspensió automàtica.

Protocol per la policia

La Mesa del Parlament va acordar ahir un protocol d'actuació davant de l'accés de la policia judicial a la cambra. Després de l'entrada d'agents de la Guàrdia Civil a finals de juliol per la investigació que afecta el diputat no adscrit Germà Gordó pel cas 3%, la Mesa va tirar endavant per unanimitat un text que fixa que, amb una ordre judicial en mà i si la presidència n'ha autoritzat l'entrada, els agents hauran de dipositar les armes dins d' un armari i hauran de mantenir en tot moment el rostre descobert mentre siguin dins del Parlament.