El Govern va aprovar ahir la posada en marxa d'un laude arbitral d'obligat compliment per solucionar el conflicte de l'aeroport de Barcelona-El Prat, va anunciar el ministre de Foment, Íñigo de la Serna.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres extraordinari celebrat ahir a la tarda, el titular de Foment va explicar que les parts tindran un termini màxim de 24 hores des de la notificació de l'acord, que preveu realitzar-se aquesta tarda o demà al matí, per triar a un mediador.

En el cas que no ho aconsegueixin, Foment ha d'assignar a una persona en les 24 hores següents que sotmetrà a les parts perquè formulin les seves al·legacions i s'adoptarà una decisió en un termini màxim de deu dies.

La decisió d'optar per l'arbitratge, que s'empara en una llei de 1977 sobre relacions laborals, s'ha adoptat en concórrer una sèrie de «circumstàncies», va explicar el ministre. Entre aquestes circumstàncies figuren la durada de la vaga i les «posicions irreconciliables» que han mantingut les parts durant el procés de mediació.

De la Serna també va al·ludir al «perjudici per a l'economia nacional» derivat del conflicte a causa de la seva afecció al turisme nacional a nivell d'ocupació, de reputació, «deteriorament de la Marca Espanya» i impacte en sectors vinculats al turisme.

El ministre va subratllar que aquest acord té «caràcter excepcional» i que no creu que es puguin extrapolar les circumstàncies d'aquests treballadors a altres aeroports perquè hi ha diferències, entre d'altres qüestions perquè les empreses subcontractades són diferents.

A més, De la Serna va indicar que, davant les peticions formulades ahir pels sindicats, el Consell de Ministres va suggerir la creació d'un grup de treball amb la participació del Govern sobre el sector de la seguretat privada.

Aquest grup de treball abordarà qüestions com la formació, la qualitat del servei, les condicions laborals o les salarials.

La «voluntat» del Govern és començar a treballar en "uns dies" per constituir aquests grups de treball de cara a establir aquest marc general que, ha insistit, no substituirà la negociació sectorial.

De la Serna va insistir que l'Executiu ha entrat en la resolució del conflicte un cop que va fracassar el procés de mediació i que «no hi ha cap altre recurs des del punt de vista legal per fer front a aquesta situació».

L'Aeroport del Prat va seguir operant ahir amb normalitat en la tercera jornada de vaga indefinida dels treballadors d'Eulen, que van rebre ahir amb el suport de vigilants d'altres empreses.