Des del mes de gener, a Catalunya, s´han diagnosticat 7 casos de Chikungunya, 22 de Dengue i 11 de Zika. Són les darreres dades que ha recollit l´Agència de Salut Pública de Catalunya. Excepte el Dengue, són xifres que vaticinen una davallada dels diagnòstics de Chikungunya i el Zika. Precisament d´aquest virus, que va registrar un gran brot l´any passat arreu del món i a Catalunya va afectar a 150 persones, s´ha vist disminuir considerablement la seva prevalença, un fet que, en declaracions a l´ACN, el secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha reconegut que és habitual després d´un brot important, ja que es dona una ´´cobertura immunològica´´ de població que no se´n veurà afectada fins anys després.

Una de les alertes que es va viure l´any passat, sobretot a l´estiu, època de l´any en què la població viatja més, va ser el brot del virus Zika. Catalunya va tancar l´any amb 150 casos diagnosticats, tots importats majoritàriament de Colòmbia, Hondures i la República Dominicana, i que van suposar un salt enorme tenint en compte que el 2014 encara no havia arribat i que el 2015 tan sols se´n van detectar 3 casos. Enguany, la prevalença d´aquest virus ha tornat a disminuir considerablement i des del mes de gener, només se n´han detectat 11 casos al país. D´aquests, 5 són homes i 6 són dones, una d´elles, embarassada i per tant, a qui se li farà seguiment establert en els protocols. D´aquests 11 casos, 4 s´han donat des de l´1de juny, segons les darreres dades recollides per l´Agència de Salut Pública de Catalunya.

En una entrevista a l´ACN, el secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha explicat que aquesta davallada és una conseqüència habitual dels brots importants en aquest tipus de malalties, perquè, a escala global, després del brot hi ha molta població que, sense haver manifestat símptomes, han estat infectats i per tant, es crea una ´´cobertura immunològica´´ a un bon nombre de població, que no podrà contraure la malaltia fins anys després.

Les infeccions per Chikungunya també ha anat a la baixa els darrers anys. El 2014, es van diagnosticar 81 casos, procedents majoritàriament de la República Dominica, i després d´un repunt el 2015, amb 95 casos, el 2016 se´n van detectar 27. Aquests dos anys, eren sobretot casos importats d´Hondures i Equador. Enguany, des del mes de gener, se n´han diagnosticat 7, 2 des de l´1 de juny, tots en persones que han estat a algun país de l´Amèrica Central. No s´ha infectat ningú a Catalunya, ni tampoc a Europa.

El Dengue, que prové principalment del sud-est asiàtic, en canvi, està més estancat, i els darrers anys, després dels 51 casos del 2014, els 97 del 2015 i el 88 del 2016, enguany arriba als 22 fins aquest mes de juliol. D´aquest 22, 11 són homes i 11 són dones, i tots d´entre 21 i 69 anys.

Enguany, tal i com ha afirmat Guix, no hi ha cap alerta especial per malalties exòtiques que puguin importar-se a Catalunya, però el secretari de Salut Pública admet que amb els factors ´´tan bonics´´ com són la globalització i el canvi climàtic, fa que no es pugui ´´estar tranquil´´, ja que recorda que tan els vectors com els agents infecciosos, principalment el mosquit tigre, s´adapten bé al clima. En aquest sentit, posa l´alerta en el MERS, el Síndrome Respiratori d´Orient Mitjà, ´´qualsevol dia podem tenir-ne casos aquí´´.

Guix ha recordat que Salut Pública, quan es detecta la infecció per un virus d´aquestes característiques en una persona que encara pot transmetre la infecció, es confina al municipi i s´analitza el seu entorn. Així, es comprova si a uns 2 quilòmetres de la residència hi ha mosquits que poden ser possibles vehicles de transmissió. Per Guix, de fet, el mosquit tigre és un ´´turista que s´ha quedat a viure aquí´´ i que no és ´´una companyia del tot desitjable´´. Si hi ha presència de mosquits, es comprova si són portadors de la infecció amb algunes mostres, i per tant, diu Guix, es fa un ´seguiment acurat´´.