El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, va advertir ahir que l'assemblea que els treballadors d'Eulen celebraran avui és «l'última oportunitat» que tenen per acceptar l'oferta de mediació i evitar un laude arbitral obligatori que posi fi al conflicte a l'aeroport del Prat.

De la Serna va llançar aquest missatge a l'hora que s'ha posat en marxa el dispositiu especial de la Guàrdia Civil per reforçar les línies de control a l'aeroport a partir de dilluns, quan està convocada una vaga indefinida dels treballadors que s'encarreguen de la seguretat en aquests filtres.

El Govern central «mai permetrà que milions d'espanyols estiguin subjectes a decisions i postures intransigents d'uns pocs», va dir el ministre.

Votació decisiva

Després de rebutjar dijous passat en assemblea la pujada salarial que plantejava la mediació de la Generalitat, l'assemblea es tornarà a reunir avui per votar de nou l'oferta mitjancera, que preveu un complement de 200 euros al mes per 12 pagues i altres mesures organitzatives.

En la primera assemblea van ser incloses, a més de la proposta de la Generalitat, la del comitè d'empresa i dues més opcions intermèdies, i finalment es va imposar una d'aquestes últimes que reclamava un augment salarial de 250 euros en quinze pagues.

Després de rebre dures crítiques del Govern espanyol i la Generalitat, el comitè de vaga va decidir al vespre d'ahir tornar a convocar l'assemblea, que se celebrarà al Prat de Llobregat.

També l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va fer una crida a la responsabilitat al comitè de vaga i als treballadors perquè valorin els avantatges de la proposta mediadora i canviïn de postura.

De la Serna va presidir divendres a Barcelona un comitè de crisi en el qual es va decidir reforçar la presència de la Guàrdia Civil a l'aeroport de Barcelona amb vista al dilluns, si l'assemblea no accepta demà la proposta de mediació.

En declaracions a Efe, el ministre va llançar ahir un «missatge clar i contundent» de què a l'Executiu no li «tremolarà la mà» a l'hora d'aplicar, en el marc de la legalitat vigent, «el que calgui» per garantir la seguretat pública i l'ordre a l'aeroport.

En relació amb el desplegament de la Guàrdia Civil a l'aeroport, De la Serna va explicar que serà avaluat de manera que, si en els primers dies de vaga s'aprecia que és insuficient, «es reforçarà en la mesura que calgui» perquè no es produeixin problemes de seguretat i d'ordre públic.

UGT, contra la solució de l'Estat

El secretari general de la UGT, Josep Maria Álvarez, va acusar ahir al Govern de l'Estat i a Aena de ser els «responsables» del conflicte laboral a l'aeroport del Prat i va dir que «no és acceptable» pretendre «substituir a treballadors per guàrdies civils». Abans de participar en un acte de commemoració del 129è aniversari de la UGT a Barcelona, Álvarez va advertir que desplegar la Guàrdia Civil en els controls de seguretat de l'aeroport del Prat davant la vaga indefinida convocada dilluns pels treballadors d'Eulen seria «un precedent absolutament negatiu».

«No és acceptable que el Govern central intenti utilitzar la Guàrdia Civil per cobrir els llocs de treball de la seguretat privada. No es poden agafar dreceres per solucionar el tema», va advertir Álvarez, que va acusar el Govern espanyol «d'intentar matar mosques a canonades».

Per a Álvarez, el conflicte al Prat és «conseqüència de polítiques nefastes» com la «reforma laboral» impulsada pel Govern central, que a més «ha anat reduint costos en els Pressupostos Generals de l'Estat a costa de les condicions de treball i els salaris» dels treballadors.

Álvarez va exigir «diàleg i negociació» i va reclamar una llei de contractes de l'Estat que «respecti» els drets dels treballadors i que no permeti «subhastes a la baixa que fan que esclatin conflictes» com el de l'aeroport del Prat.

«S'han anat llançant la pilota»

El diputat de Ciutadans a l'Assemblea de Madrid César Zafra va indicar ahir, sobre la vaga dels treballadors de l'aeroport de Barcelona-el Prat, que el Govern espanyol «hauria d'haver pres cartes en l'assumpte molt abans».

Zafra va dir que «no pot ser que sembli que els espanyols ens estem acostumant a què cada estiu hàgim de tenir una vaga» que afecti a «molta gent que ha estat estalviant durant tot l'any per poder anar-se'n uns simples dies de vacances».

«El problema del Prat és una pilota que s'han anat tirant entre tots. Tant per part d'Aena, el Govern central, tant per part de la Generalitat, que en cap moment ha reaccionat i que ha esperat a què Aena solucionés el problema», va dir el diputat en declaracions als periodistes. Va apostar per solucionar com més aviat millor el problema.