L'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC )va demanar ahir als partits independentistes un consens polític previ perquè la independència tiri endavant si obté en el referèndum «més vots favorables que vots contraris sigui quin sigui el percentatge de participació registrat», davant la possibilitat de patir un boicot per part de Cs, el PP i el PSC. En un document intern de l'entitat, al qual va tenir accés Europa Press i que el digital El Nacional va publicar, l'ANC sosté que, davant l'escenari d'un eventual boicot i atès que en la proposició de llei del referèndum no es fa cap referència a la qüestió de la participació, és «del tot necessari establir un consens polític previ sobre aquesta qüestió entre les forces independentistes».

Segons l'ANC, és impossible aventurar amb antelació l'abast d'un possible boicot per part dels contraris a la independència, per la qual cosa considera necessari que l'estratègia del Govern estigui dissenyada «per defensar el veredicte de les urnes en qualsevol dels escenaris». A parer seu, assumir que no hi haurà boicot o que no serà rellevant és «una gestió errònia de l'escenari prereferèndum que, per excés de confiança, pot sortir car al procés» sobiranista. A més dels arguments que esgrimeix la Comissió de Venècia, apunten que la normalitat en la pràctica de la convocatòria de l'1-O passa per no establir un mínim de participació, com ja va passar quan es va sotmetre a votació l'Estatut del 2006, amb un 49,5% de participació, i el referèndum d'aprovació de la constitució Europea a Espanya el 2005, amb un 41,77%. «En tots dos casos, el fet que la participació no assolís el 50% del cens no va treure legitimitat al resultat ni va posar-ne en dubte la validesa política i jurídica», destaquen. Per a l'ANC, la participació no és un bon indicador de l'interès social real que genera una consulta quan existeix un boicot per part dels contraris a la proposta que se sotmet a votació: «fer boicot és adulterar l'abstenció i l'ús normal del mètode democràtic».

El PP adverteix al Govern

El president del Govern, Mariano Rajoy, va apel·lar ahir en un acte del 40 aniversari d'una empresa hotelera catalana a Chantada (Lugo) a la gent «amb sentit comú i seny», que «cada vegada són més», que segueixin fent passos endavant per aïllar els «extremistes i radicals» que segons ell estan condicionant el Govern de Catalunya. «I que aïllin els extremistes i radicals que avui condicionen el Govern de la Generalitat, que està portant a una situació límit els catalans», va postil·lar. D'altra banda, el president del PPC, Xavier García Albiol, va advertir en roda de premsa que els diputats i consellers del Govern que tirin endavant el referèndum «quedarien inhabilitats». Albiol va afegir que si el president del Govern, Carles Puigdemont, el Govern o Forcadell decideixen tirar endavant amb la «proposta rupturista» es trobaran l'oposició del PP. «Els partits que defensem la democràcia no assistirem a una convocatòria irreal d'algú que no tindrà autoritat per a dur-la a terme», va sentenciar. A més va demanar a Puigdemont una reunió abans del 16 d'agost per tal d'aturar la Llei del Referèndum, i va assegurar que no li faria «cap pena» que el Tribunal Constitucional inhabilités Puigdemont. Albiol va anunciar que li demanarà «sentit comú», i li transmetrà que «a Catalunya no hi haurà una doble legalitat en cap moment» perquè les institucions espanyoles «no permetran que es tramiti» la norma de l'1-O.