El Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital va instruir ahir, a través de la Secretaria d'Estat de Turisme, que l'Advocacia General de l'Estat s'avingui a denunciar els atacs contra interessos turístics de Catalunya i les Illes Balears i es personi en aquelles causes en què s'hagin obert diligències.

L'executiu va prendre aquesta decisió després de les pintades contra el bus turístic de Barcelona fa uns dies prop del Camp Nou; i contra bicicletes de lloguer estacionades al carrer a les quals van punxar les rodes, entre d'altres bretolades.

En un comunicat, el govern deixa clar que aquesta resolució «s'emmarca dins del ferm propòsit d'actuar amb contundència i perseguir aquest tipus d'actes vandàlics fins a les últimes conseqüències».

D'altra banda, el Ministeri va remarcar que el sector del turisme representa l'11% del PIB i que un dels «factors diferencials» de l'Estat és que es pot oferir un alt grau de seguretat als turistes i que els fets dels últims dies «pertorben el desenvolupament pacífic i ordenat de l'activitat turística» i «posen en risc aquest avantatge competitiu essencial».

En defensa del turisme

El Partit Popular va anunciar ahir que presentaria mocions en ajuntaments, diputacions i comunitats autònomes en defensa del turisme i per expressar el seu compromís amb el sector a Espanya.

En les mocions, el PP sol·licitarà el compromís de totes les administracions públiques en la defensa del sector.

En un comunicat, el vicesecretari de política autonòmica i local, Javier Arenas, va recordar que les autonomies «representen una baula fonamental per a les seves competències». Per al PP és essencial la necessitat d'apostar «per mantenir i millorar la qualitat del nostre sector, així com per la diversificació que ens permeti ser competitius tots els mesos de l'any».

D'altra banda, el president de Noves Generacions del Partit Popular, Diego Gago, va criticar ahir els atacs contra el turisme, que va dir que «s'han de tallar d'arrel», i va argumentar que «fins i tot el castrisme veu amb bons ulls l'obertura econòmica» i no se'ls ocorreria prohibir-lo.

«Cal regular el turisme amb cap, prohibir-lo no se'ls ocorre ni a Cuba», va dir Gago en declaracions a la cadena Cuatro, abans d'apuntar que el que cal fer, en tot cas, és «regular» el sector.