Un total de 40 treballadors d'Eulen a l'Aeroport de Barcelona-el Prat van agafar ahir la baixa mèdica, unes absències que neutralitzarien el reforç de 60 efectius que la companyia va destinar per minimitzar les cues dels últims dies.

Encara que fonts coneixedores del conflicte al Prat van quantificar en una quarantena els treballadors que estan de baixa, l'empresa Eulen es va limitar a confirmar que hi ha «un nombre important» de treballadors en aquesta situació. La plantilla, d'uns 360 treballadors, es troba immersa en un conflicte laboral amb l'empresa, a qui reclama una pujada salarial de fins a 350 euros per treballador, a més d'un reforç de personal.

Després de quatre sessions maratonianes de mediació amb la Generalitat, Eulen va acceptar la proposta del Govern català, que consisteix a pujar fins a 200 els sous i sumar un cinquè vigilant a cada filtre de seguretat.

Avui, l'assemblea de treballadors ha de decidir si s'adhereix o no a aquesta proposta, però mentre segueixen les cues en les dues terminals del Prat. Ahir hi va haver dues noves puntes, a primera hora i a mig matí, en què els passatgers van haver d'esperar fins a una hora per passar l'arc de seguretat.

Aquesta situació i la cronificació de les cues en les mateixes franges horàries independentment de si hi ha una convocatòria oficial de vaga o no -avui no n'hi havia- està indignant molts passatgers. La nova convocatòria oficial de vaga és divendres que ve dia 11, quan hi ha programades quatre aturades parcials d'una hora, i a partir de dilluns la plantilla amenaça de fer vaga indefinida les 24 hores.

Eulen va guanyar el concurs d'Aena per gestionar els controls de seguretat, que són els primers filtres que troben els passatgers en arribar abans d'accedir a la zona d'embarcament, amb una dotació de més de 23 milions d'euros, i aquest estiu va rebre 450.000 euros extra per garantir el servei en la campanya d'estiu.

Paral·lelament, Aena no descarta que la Guàrdia Civil es pugui fer càrrec dels controls de seguretat almenys fins que es resolgui el conflicte a l'aeroport.

Poques esperances

El comitè de vaga d'Eulen creu que l'assemblea de treballadors del proper dijous no acceptarà l'increment salarial de 200 euros que planteja la direcció de la companyia responsable del control de seguretat a l'Aeroport del Prat. Segons ha explicat l'assessor del comitè de vaga, Juan Carlos Giménez, alguns empleats ja han manifestat el seu desacord perquè consideren que el plus que la direcció preveu és «insuficient» i està lluny dels 350 euros que la plantilla exigia.

Giménez va fer aquestes declaracions a la seu del departament de Treball on s'ha reunit amb Enric Vinaixa, director general de Relacions Laborals de la Generalitat, per supervisar el document que s'ha fet arribar a Aena i que ha de garantir el compromís de l'operador aeroportuari de mantenir les condicions pactades de cara a futures licitacions.