La Fiscalia de l'Audiència Nacional (AN) va presentar ahir un escrit d'acusació on demana una multa de 14.400 euros al president de Catalunya Acció, Santiago Espot, com a promotor de la xiulada a l'himne en presència del rei Felip VI, a la final de la Copa del Rei al Camp Nou entre el Barça i l'Athletic de Bilbao, disputada el 30 de maig del 2015. La fiscal Ana Noé considera Espot autor dels delictes d'injúries al rei i d'ultratge a Espanya, pel qual serà jutjat pròximament davant el Jutjat central penal de l'AN.

El passat 14 de novembre, Espot va comparèixer a petició de la Fiscalia com a investigat davant Andreu i aquest es va acollir al seu dret a no declarar, i va al·legar que es tracta d'una «causa polititzada» i que s'estava vulnerant el seu dret a la llibertat d'expressió.

Abans de cridar-lo a declarar, el jutge de l'AN Fernando Andreu havia arxivat la denúncia que va donar lloc a l'obertura a aquesta causa argumentant que la Fiscalia no va veure delicte en la xiulada a l'himne el 2009 a la final de la Copa del Rei a Mestalla (València), i va ser finalment arxivada. La Fiscalia però es va oposar a arxivar aquest cas en al·legar que eren casos semblants però no idèntics, i la Sala penal va obligar finalment Andreu a investigar aquests fets.