El coordinador de diputats i senadors del PDeCAT a Madrid, Jordi Xuclà, va explicar que la seva formació està disposada a negociar amb el PSOE una moció de censura a Mariano Rajoy després de l'1-O, per disposar de nous «interlocutors» a La Moncloa amb qui aplicar els resultats del referèndum.

El diputat gironí al Congrés va manifestar que està «convençut» que l'1 d'octubre «a Catalunya es votarà» i va fer al·lusió a la presidenta del PSOE, Cristina Narbona, per afirmar que «molts destacats dirigents del PSOE contemplen la hipòtesi de què a Catalunya s'exercirà la democràcia». Xuclà va pronosticar que el referèndum de l'1 d'octubre «remourà» el sistema polític i que ja «res serà igual», ni en la política espanyola ni en la catalana.

Aprofundint en la reflexió plantejada la setmana passada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que va afirmar que caldran «nous interlocutors» a l'Estat per «implementar el resultat» del referèndum, Xuclà va llançar un missatge als socialistes. A partir del 2 d'octubre, va destacar, les institucions catalanes necessitaran «interlocutors vàlids» per traduir en fets els resultats del referèndum, fet pel qual va animar el PSOE i el seu secretari general, Pedro Sánchez, a liderar una alternativa al Govern del PP.

Paral·lelament, el responsable d'Acció Institucional de Ciutadans, Juan García, va explicar que Cs demanarà als ajuntaments socialistes que abandonin l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i que portarà als plens «iniciatives polítiques per donar al PSC l'oportunitat de posicionar-se».

Amb aquesta iniciativa, des de la formació taronja se sol·licitarà als socialistes catalans que «defineixin quina és la seva posició respecte el desafiament separatista i deixin a una banda les ambigüitats», va assenyalar García. El també diputat de Ciutadans va assegurar que des de la formació taronja «s'ha denunciat a molts ajuntaments que utilitzar les institucions i els diners de tots per a un ús partidista no només era un error, sinó que és il·legal».

Per part seva, el cardenal, arquebisbe de Valladolid i president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), Ricardo Blázquez, va mostrar la seva «inquietud» pel desafiament independentista a Catalunya. Blázquez va manifestar que «des de fa anys el mapa polític és molt diferent del que hem tingut durant bastants decennis». Va opinar que «no s'acaba de trobar la via d'una presència eficaç d'uns partits i altres, hi ha massa insults i, de vegades, un llenguatge estripat».