El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va subratllar en una entrevista publicada ahir pel diari francès Le Figaro que el Govern no renunciarà al referèndum fins i tot en el cas que el Tribunal Constitucional l'anul·li.

«El nostre compromís amb la població i amb el parlament català és clar: hem de resoldre les nostres reivindicacions a les urnes. Cap suspensió, cap amenaça, podrà impedir que els catalans decideixin el seu futur de forma democràtica», va destacar.

Puigdemont apunta que «farà com si res» si la llei sobre aquesta consulta prevista per al pròxim 1 d'octubre és anul·lada: «I si el Tribunal Constitucional em suspèn de les meves funcions (...) no acceptaré aquesta decisió. Només el parlament català pot suspendre'm», va afegir.

«Una immensa majoria de la població catalana vol votar. En suspendre'm o fer-me fora del meu despatx, Madrid no anul·larà aquesta voluntat. No existeix un poder prou fort per tancar el gran col·legi electoral que serà Catalunya l'1 d'octubre», va assegurar.

Neutralitat escrupolosa

Puigdemont garanteix que el Govern i els alcaldes mostraran en aquesta eventual consulta «una neutralitat escrupolosa, sotmesa al control d'observadors internacionals», i avança que l'Executiu català «no farà campanya a favor de la independència».

«Als municipis que rebutgin participar, obrirem col·legis electorals en locals alternatius», va afegir el president, que va subratllar que «els experts han establert que el dret a l'autodeterminació, que ha estat usat als territoris colonitzats, pertany avui als pobles, i Catalunya, molt clarament, és un poble».

Puigdemont confia a mobilitzar molta gent, però va admetre que, «evidentment, una participació ridícula equivaldria a perdre el referèndum».

En cas de guanyar el sí, afegeix, «48 hores després de la proclamació dels resultats, cosa que podria tardar una setmana o uns deu dies, explicarem que Catalunya es transforma en un Estat independent i que obrim un període de transició cap a una independència plena».

«Aquesta transició acabarà amb la convocatòria d'eleccions constituents, la redacció d'una Constitució i la seva ratificació per referèndum».