Amb motiu de la visita a Figueres, atén, en exclusiva, el Setmanari de l'Empordà. Amb ella comentem l'actualitat política de Catalunya, però també algun aspecte personal. Tot seguit, va visitar alguns barris de la zona oest de Figueres, que tenen “una necessitat evident”, diu Arrimadas.

Què li sembla Figueres?

No és la primera vegada que vinc, el museu Dalí, per exemple, m'encanta. Avui tenim una jornada completa, on ens hem reunit amb els petits empresaris i autònoms per parlar del pla econòmic de Ciutadans. Hem pogut comentar la llei d'autònoms, la llei contra la morositat i totes les mesures per afavorir l'emprenedoria, els negocis de les Pimes i els autònoms.

Queden una mica més de dos mesos pel referèndum. Què passarà?

No sé què passarà, però sí que sé el que no passarà: no serà un referèndum en garanties, no serà un referèndum amb una junta electoral, ni un referèndum que pugui tenir validesa en l'àmbit internacional, que és la promesa que està fent el president Puigdemont. I, per tant, per repetir un 9N, com a molt, trobo que és una presa del pèl per a la gent independentista. Nosaltres defensem el sentit comú, les urnes de veritat, amb garanties d'unes eleccions, per triar un nou govern i no un nou passaport i una nova nacionalitat.

Creu que hi ha dues Catalu­nyes, l'Àrea Metropolitana de Barcelona i la resta?

No m'agrada la simplificació, però sí que és veritat que Catalu­nya és molt diversa: hi ha zones on el suport independentista és molt clar i zones on no hi és, l'Hospitalet de Llobregat, per exemple, és la segona ciutat de Catalunya i Ciutadans va guanyar en les últimes eleccions autonòmiques. Per tant, qualsevol persona que vulgui governar Catalunya, com és la nostra aspiració, ha d'entendre i respectar, la diversitat. Crec que el que s'hauria de fer és centrar-se en allò que sí que ens uneix, com ara estar en contra de la corrupció, dels privilegis dels polítics, de les retallades en serveis socials, i a favor d'ajudar els autònoms, de generar feina de qualitat, del corredor mediterrani o d'un nou sistema de finançament.

Entén la posició de «l'altre»?

Soc molt respectuosa amb tothom, tots som catalans, votem a qui votem, però em fixo més en les coses que ens uneixen, amb la resta d'espanyols podem compartir moltes més coses. És evident que hi ha diversitat, i a mi m'agrada viure en un país divers, amb llengües i cultures diferents, però em centraré més en allò que compartim. Soc molt europeista i sempre penso en projectes d'unió, més que en projectes de separació.

Quan va aprendre el català?

El vaig aprendre abans de conèixer el meu marit. Sempre m'han agradat els idiomes, i quan vaig arribar a Catalunya vaig fer classes de català.

És clau per a una millor adaptació, no?

Jo animo la gent a aprendre el català; ho recomano, però també defenso la llibertat d'expressió. Hi ha d'haver polítiques per incentivar l'aprenentatge del català, però no per imposar-lo o per multar els comerços que decideixen retolar en un altre idioma.

Saber el català suposa molts avantatges, suposo.

Aprendre un idioma sempre enriqueix molt. Si volia tenir la meva vida i la meva família a Catalunya, havia d'aprendre el català, ho vaig tenir molt clar.

He vist que té Twitter, què en pensa de l'ús que se'n fa?

Si el porta un mateix, com és el meu cas, és un reflex de com ets, i la gent imprudent ja es veu de seguida. Uso el Twitter d'una manera respectuosa, dient el que penso, però no faig comentaris irrespectuosos. Altres comptes de Twitter, de gent de molta responsabilitat política sí que són una mica irresponsables.