El president del Govern, Mariano Rajoy, assegura estar tranquil davant la intenció dels independentistes catalans de convocar un referèndum l'1 d'octubre perquè està convençut que no se celebrarà, i enfront d'aquest camí de ruptura, va oferir a la Generalitat la via de la col·laboració. Aquest és el missatge que a llançar en un viatge a Catalunya que pot ser l'últim que realitzi abans del final del present curs polític i a l'espera que a l'inici del pròxim, al setembre, el president català, Carles Puigdemont, impulsi els tràmits per a la convocatòria de la consulta.

La inauguració del Parador Nacional de Lleida, a l'antic convent del Roser, ha estat l'acte en el qual Rajoy es va referir a la situació a Catalunya, encara que sense esmentar en cap moment el referèndum que es pretén celebrar i sense dirigir en aquesta ocasió dures crítiques a Puigdemont o la resta de partidaris de la consulta.

En la seva intervenció, va posar el nou parador lleidatà com a exemple dels fruits de la col·laboració entre administracions i ha reivindicat aquesta forma d'actuar, així com «l'empatia i el sentit comú», enfront dels «camins de la ruptura que no porten enlloc». Segons el seu parer, és millor «connectar amb els altres» que dedicar-se a «l'absurd de posar balises».