Durant aquest cap de setmana s'han estat fent proves pilot amb gossos de salvament aquàtic a la platja de les Barques de Sant Pol de Mar. Actualment, però, les normatives municipals prohibeixen la presència dels animals a les platges catalanes. Tot i així, l'Ajuntament es planteja permetre la presència de gossos de rescat en els dies de més afluència de banyistes.

El protagonista de l'assaig va ser en Narvin, un gos de raça Terranova de 5 anys que és capaç d'arrossegar fins a la sorra cinc persones que tinguin problemes dins de l'aigua. Segons el cap operatiu del grup de rescat aquàtic caní, Ramsés Martí, permet al socorrista nedar molt més ràpid cap a la víctima que s'està ofegant perquè no ha de reservar forces pera la tornada, ja que compta amb el suport de l'animal: «Una persona s'ofega molt ràpidament i, quan parlem de criatures, encara més. Per tant, la rapidesa és clau». Els equips de rescat els formen parelles de socorristes aquàtics i un gos de salvament ensinistrat en el rescat de persones al mar. Normalment són gossos de la raça Terranova i Golden Retriever que, per ajudar a les tasques de recat, porten un arnés especial al qual les persones que estiguin a punt d'ofegar-se es poden agafar. A més, les proves s'han fet amb animals adoptats i que no ha calgut ensinistrar-los gaire. «Tenen una capacitat innata i nosaltres aprofitem aquesta capacitat, la potenciem i creem un vincle amb el seu guia» va remarcar Martí.

Malgrat l'eficiència en el salvament, no hi ha cap platja a Catalunya on aquests gossos estiguin permesos. És per això que els investigadors d'aquest sistema demanen que, tal com passa amb els gossos pigall i d'assistència, els de rescat aquàtic siguin una altra excepció i puguin treballar i entrenar-se a la platja. Segons Martí, «Cal fer molta pedagogia amb la gent perquè l'opinió pública sovint el que veu és un gos a la platja, i cal ser una mica més obert i pensar que el gos està treballant».

Després de veure els resultats, l'Ajuntament de Sant Pol de Mar es planteja canviar la seva normativa per convertir-se en un pioner en el rescat amb gossos.