El nou conseller de l'Interior, Joaquim Forn (PDeCAT), no descarta fer canvis en el seu Departament en els pròxims dies després d'haver parlat ja amb el director dels Mossos d'Esquadra, Albert Batlle.

En una entrevista ahir a Rac1, Forn, que divendres va agafar el relleu de la cartera de mans del conseller sortint Jordi Jané, va ser preguntat per si hi haurà o no canvis en el seu Departament, en concret en la direcció dels Mossos, l'actuació dels quals pot ser clau en l'eventual referèndum d'independència de l'1 d'octubre. «Estic parlant amb tothom, també amb el senyor Batlle, amb qui em vaig veure ahir, i no puc garantir-li ni una cosa ni l'altra», va afirmar el nou conseller, sense descartar així canvis en la direcció de la policia catalana.

Forn va remarcar que aquest tipus de decisions són «importants» i les meditarà amb «tranquil·litat», però va afegir: «Quan s'hagin de prendre, es prendran».

Preguntat per si la policia catalana retiraria les urnes l'1-O, Forn ha subratllat que des del Govern volen «facilitar que la gent l'1 d'octubre pugui anar a votar amb tota la tranquil·litat».

El nou titular d'Interior va asseverar que no té «por» i ha expressat la seva «il·lusió» per «construir un país nou».

Per la seva part, el nou conseller de Presidència i portaveu del Govern des de divendres a la tarda, Jordi Turull va remarcar que la determinació per fer el referèndum «és absoluta», i va avisar l'Estat: «No el podran frenar».

A escassos dies que dimarts que ve afronti la compra d'urnes el Govern remodelat, amb les incorporacions també de Joaquim Forn (Interior) i Clara Ponsatí (Ensenyament), Turull va subratllar que «totes les decisions seran col·legiades» i va afegir: «Qualsevol pas cap a l'1 d'octubre no el veig com un problema, sinó com un honor».

Va assegurar que desconeix les raons per les quals Neus Munté va decidir sortir del Govern, però va manifestar, en tot cas, que el compromís amb el procés sobiranista de la ja exconsellera és «absolut». Turull va usar el símil d'un equip de futbol en el que no tots sempre juguen, ja que el president català, Carles Puigdemont, decideix «en cada moment l'alineació en funció de les circumstàncies».

La «súplica» de Junqueras

El vicepresident de la Generalitat i líder d'ERC, Oriol Junqueras, va fer ahir una crida, una «súplica», als catalans perquè amb «serenitat» i «democràcia» superin la «repressió» d'un Estat que utilitza «eines poc convencionals» per evitar un referèndum d'independència l'1-O. En un acte polític de les joventuts d'ERC a Montblanc, Junqueras va afirmar: «Sabem de la seva actuació, de la seva repressió, de la seva guerra bruta i les seves clavegueres, i aquest és el pla que hem de fer, aquest el crit, la súplica, que hem de traslladar a la nostra societat al llarg dels pròxims 77 dies», va afegir Junqueras.

El vicepresident va reafirmar també el «compromís ferm, segur i convençut» del Govern amb el referèndum d'independència, en un procés en el qual «l'excepcionalitat la posarà l'Estat».