El president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, va reiterar en resposta a una pregunta parlamentària que una Catalunya independent sortiria automàticament de la Unió Europea.

El president de la CE es va pronunciar, en la línia d'allò expressat en altres interpel·lacions, en la seva resposta a una pregunta escrita de l'eurodiputada liberal independent Beatriz Becerra, donada a conèixer ahir per ella mateixa, en la qual reclamava «lideratge europeu» contra el «cop d'Estat» que segons la seva opinió s'està duent a terme amb la iniciativa del referèndum català.

«Quan una part del territori d'un Estat membre deixa de formar part d'aquell Estat, per exemple perquè es converteix en un Estat independent, els tractats deixaran d'aplicar-se en aquest Estat», va explicar Juncker. El president de l'Executiu comunitari va afegir que «una nova regió independent, pel fet de la seva independència, es convertirà en un tercer Estat en relació amb la Unió i, des del dia de la seva independència, els tractats ja no seran d'aplicació en el seu territori», va respondre el president de la CE.

Juncker va afegir que per tornar a formar part de la UE seria d'aplicació l'article 49 del Tractat de la Unió Europea. «Una sol·licitud d'aquest tipus requereix, si el Consell l'accepta unànimement, una negociació per a un acord entre l'Estat sol·licitant i els Estats Membres sobre les condicions d'admissió i de les adaptacions dels tractats que aquesta admissió implica», va afegir.

El president de la Comissió va indicar que aquest acord estaria «subjecte a la ratificació per part de tots els Estats Membres i de l'Estat sol·licitant». En aquesta mateixa línia ja s'havia pronunciat Juncker en resposta a altres eurodiputats que li havien preguntat en el mateix sentit, com Santiago Fisas (PP), en una interpel·lació escrita el 2015.

Després de rebre la resposta, Becerra va dir ahir a través d'un comunicat que «la resposta de Juncker hauria de tancar l'assumpte i obligar a (el president de la Generalitat de Catalunya, Carles) Puigdemont a reconèixer públicament que independitzar-se d'Espanya és sortir d'Europa immediatament».

«I que, fins i tot per sol·licitar tornar a la UE després de deixar Espanya, necessitaria l'aprovació del govern espanyol», va afegir. L'europarlamentària va subratllar que «la secessió és un cop d'Estat i no es produirà».

«Però els espanyols, els europeus, no podem permetre que les mentides dels secessionistes quedin sense resposta. I aquesta és la resposta de la UE a les seves mentides», va concloure l'eurodiputada liberal.

Similar al 2014

El president de la Comissió Europea ja va evitar pronunciar-se sobre el procés al 2014. En aquella ocasió el veterà polític no va mullar-se més enllà de recordar que la Secessio de la part d'un territori de la Unió faria necessari un pacte entre els estats Membre per la seva reintegració. «No tinc l'arrogància, ni la voluntat, ni la bogeria de ficar-me en debats que afecten l'organització territorial i política dels diferents Estats membres de la UE», va dir Juncker.