Els Mossos d'Esquadra s'integraran al Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), així com a les meses d'avaluació i coordinació de l'amenaça terrorista. Aquests són alguns dels acords de la reunió de la Junta de Seguretat de Catalunya que s'ha celebrat aquest dilluns al Palau de la Generalitat, segons han explicat el conseller d'Interior, Jordi Jané, i el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido. Durant la reunió, celebrada vuit anys després de l'última, s'ha creat una comissió mixta per analitzar l'accés dels Mossos a la informació de l'Europol així com que puguin fer persecucions en calent.

La Junta de Seguretat de Catalunya -l'òrgan encarregat de coordinar les polítiques de seguretat, l'activitat dels cossos policials a Catalunya i l'intercanvi d'informació en l'àmbit internacional- s'ha reunit aquest dilluns a la tarda després de vuit anys, amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i els màxims responsables de la conselleria d'Interior i el ministeri, així com dels responsables policials.

Un dels principals acords que s'hi han signat és la integració dels Mossos al CITCO, un òrgan que depèn de la Secretaria d'Estat de Seguretat que es va crear el 2014 per lluitar contra el terrorisme i el crim organitzat, dues de les principals amenaces actuals de la seguretat tant a l'estat espanyol com a nivell internacional.

Els Mossos també s'integraran en la Mesa d'avaluació de l'amenaça terrorista, així com en la Mesa de coordinació. Fins ara, després d'alguns dels atemptats que han patit ciutat europees en els darrers mesos, s'havia convidat els Mossos a participar-hi, però aquesta assistència puntual havia fet que en alguna ocasió no tinguessin "temps material per desplaçar-se a la reunió", ha dit Jané. En l'atenció als mitjans de comunicació per explicar els acords adoptats a la Junta, el conseller ha celebrat el "canvi de paradigma i de concepció" que es produeix pel que fa a la integració dels Mossos en aquests òrgans policials estatals.

Una comissió mixta per estudiar la connexió dels Mossos amb l'EUROPOL

També s'ha acordat crear una comissió mixta que explorarà el procediment perquè la unitat espanyola de l'EUROPOL pugui habilitar els Mossos en el sistema SIENA d'interncavi d'informació policial europea. "Servirem de corretja de transmissió", ha dit Zoido perquè tant Mossos com Ertzaintza puguin accedir a dades de l'EUROPOL.

Aquesta comissió, a més de fer seguiment dels acords adoptats en la reunió, també serà l'encarregada d'estudiar la inclusió dels Mossos com a servei competent per realitzar les anomenades persecucions transfrontereres 'en calent'. Per últim, la comissió mixta analitzarà l'accés per part de les forces i cossos de seguretat a les bases de dades d'interès policial de titularitat de les dues administracions.

Jané espera que la comissió avanci "en paral·lel" a la del País Basc

Zoido ha apuntat que la primera reunió de la comissió mixta es podria celebrar el setembre. En el cas de les persecucions 'en calent', ha recordat que "no és per a tots els delictes", quan aquesta és 'in fraganti' i fins a 10 quilòmetres. També ha remarcat que hi ha "més de 60" punts de connexió entre Catalunya i França, fet pel qual "arribar a una coordinació en pocs dies no és fàcil". Aquest punt també requerirà d'una negociació amb França, però el ministre ha dit confiar que en els pròxims mesos "pugui ser una realitat".

Per la seva banda, Jané ha detallat que la comissió es reunirà dos cops l'any i sempre que qualsevol de les dues parts ho demani. El conseller espera que el treball d'aquesta comissió avanci "en paral·lel" al del grup que es va crear després de la Junta de Seguretat del País Basc, que es va celebrar el juny a Vitoria. El conseller ha apuntat que, en tot cas, només podria acceptar una "demora d'un mes i mig", que és el que separa la celebració de les dues juntes. "La voluntat és idèntica", ha assegurat Jané.

Certificació del nombre de Mossos

En la reunió, també s'ha certificat el nombre d'efectius dels Mossos que s'han desplegat des de l'última vegada que es va reunir la Junta i fins a data d'avui. Aquest és un primer pas perquè les dues administracions negociïn el finançament d'aquests efectius; una implicació econòmica que el Govern xifra en més de 600 MEUR.

Els responsables de la conselleria d'Interior han explicat als seus homòlegs del ministeri la convocatòria de 500 places de Mossos signada la setmana passada i que van poder realitzar després de modificar l'acord de l'abril i deixar-lo en 50 places, tal com limitava un requeriment del Ministeri d'Hisenda, i aprovar una nova oferta complementària de 450. Segons Jané, els representants del ministeri han agraït les explicacions i han entès les raons de la necessitat de convocar aquestes noves places. El conseller ha assenyalat que s'hauran de justificar aquestes 450 places però s'ha mostrat "absolutament tranquil".

Després de constatar el "número real" de Mossos, Zoido ha deixat en mans de la negociació amb el Ministeri d'Hisenda el número d'agents de la policia catalana que "permeti" convocar a la Generalitat. El ministre ha remarcat que, durant la crisi econòmica, també hi ha hagut una reducció d'agents als cossos estatals, que en el cas dels Mossos ha estat "equivalent o en menor mesura".

Altres acords que s'han firmat han estat millorar l'intercanvi de dades estadístiques de criminalitat i la interconnexió dels sistemes de violència de gènere i atenció a les víctimes; integrar les capacitat de la Guàrdia Civil i la policia espanyola al Centre d'Atenció i Gestió de trucades d'emergència 112 i la participació dels Mossos en els grups de treball del ministeri que configuren la posició per defensar els òrgans europeus de col·laboració i coordinació policial. La Junta de Seguretat ha informat favorablement de les propostes per donar compliment als plans d'emergència nuclear exterior de les centrals d'Ascó i Vandellòs (PENTA). Les dues administracions també han analitzat el nivell de seguretat a Catalunya i han constatat el "bon nivell" de col·laboració.

"S'ha trencat el gel"

Jané ha recalcat la "importància" d'haver reunit la Junta després de vuit anys i ha assegurat que aquest dilluns s'"ha trencat el gel" amb una reunió que s'ha produït de manera "fructífera" i amb "un clima d'entesa en l'àmbit de la seguretat". "És importantíssim i essencial que en l'àmbit de la seguretat hi hagin acords", ha insistit.

El titular d'Interior ha reconegut que havia assumit la celebració d'aquesta junta com "un gran repte" i que no ha deixat d'"insistir per aconseguir-ho" en un "procés llarg, interromput per un any de govern en funcions". El conseller ha assegurat que la seguretat de Catalunya "hi ha sortit guanyant".

"Hem obert finestres amb aquests acords polítics que ara hem d'implementar", ha valorat Jané, que ha deixat clar que els acords de la Junta no poden "quedar en lletra morta". En aquest sentit, ha revelat que el mateix ministre ha afirmat en la reunió que els acords signats "no són per fer literatura".

"La normalitat constitucional es manté"

Per la seva banda, el ministre de l'Interior ha assegurat que la celebració de la Junta de Seguretat ha estat possible perquè "la normalitat constitucional es manté" i perquè és "la millor prova" del "clima de coordinació i col·laboració que presideix l'activitat policial a Catalunya" entre els diferents cossos de seguretat. Uns cossos policials que "treballen sempre en benefici del ciutadà, de la seguretat i de la llibertat de qui viu a Catalunya". De fet Zoido ha remarcat que la col·laboració policial és "exemplar". "Estem convençuts que junts som més forts", ha reblat.

Zoido, que ha destacat l'ambient "d'enorme cordialitat" que hi ha hagut a la reunió, ha afegit que ha servit perquè els responsables polítics hagin "consolidat" el que "ja venien fent els responsables operatius".

Sobre la polèmica que va precedir la convocatòria de la Junta de Seguretat, el ministre ha assegurat que "mai" va donar per trencades les relacions amb la conselleria, tot i que ha afegit que abans de posar data calia pactar l'ordre del dia d'una trobada que creia "necessària". A més, ha recordat que "al primer responsable polític que va rebre" de tot l'Estat quan el van nomenar ministre va ser al conseller Jané, "quan encara no tenia ni secretària ni cap de gabinet".

Participants a la reunió

La Junta de Seguretat de Catalunya ha estat presidida per Puigdemont i ha comptat, per part de la Generalitat, a més de Jané, amb el secretari general d'Interior, Cèsar Puig; la cap de l'assessoria jurídica del departament, Marta Gordi; el director de la Policia, Albert Batlle; el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i el cap de la Comissaria General Tècnica de Planificació de Seguretat, Emili Quevedo.

A més del ministre, del govern espanyol hi ha assistit el delegat a Catalunya, Enric Millo; el secretari general tècnic del Ministeri de l'Interior, Juan Antonio Puigserver; el secretari d'Estat de Seguretat, José Antonio Nieto; el director del Gabinet de Coordinació i Estudis, Diego Pérez; el general de cap de la setena zona de la Guàrdia Civil, Ángel Gozalo, i el comissari cap superior de la Policia Nacional a Catalunya, Sebastian Trapote.