El TC ha decidit anul·lar per unanimitat la disposició addicional 40 de la llei de pressupostos per aquest any, que estableix que “el Govern, dins les disponibilitats pressupostàries per al 2017, ha d’habilitar les partides per garantir els recursos necessaris en matèria d’organització i gestió per fer front al procés referendari sobre el futur polític de Catalunya”. L'alt tribunal declara que la resta de partides pressupostàries impugnades són inconstitucionals si es destinen a finançar el referèndum sobre el futur polític de Catalunya. El TC va suspendre cautelarment el 4 d'abril tant la disposició addicional 40 com les partides impugnades i aquest dimarts ha pres la decisió definitiva.

Al text, el Constitucional declara inconstitucional i nul·la la disposició addicional 40. És l'apartat del pressupost que, finalment, va incloure, una darrere l'altra, les esmenes de la CUP i de CSQP que el Parlament va aprovar amb la llei de pressupostos en referència al referèndum.

L’apartat 1 estableix que “el Govern, dins les disponibilitats pressupostàries per al 2017, ha d’habilitar les partides per garantir els recursos necessaris en matèria d’organització i gestió per fer front al procés referendari sobre el futur polític de Catalunya”. Es tracta de l’esmena presentada per la CUP que es va aprovar amb els vots de JxSí i que, a diferència del text original, no fa esment a la legislació vigent en el moment que es convoqui el referèndum.

L’apartat 2 de l’addicional 40 diu que “el Govern, dins les possibilitats pressupostàries, ha de garantir la dotació econòmica suficient per a fer front a les necessitats i els requeriments que es derivin de la convocatòria del referèndum sobre el futur polític de Catalunya, acordat en l’apartat I.1.2 de la Resolució 306/XI del Parlament de Catalunya, amb les condicions establertes en el dictamen 2/2017, del 2 de març, del Consell de Garanties Estatutàries”. És a dir, fa referència a l’aposta d’intentar un referèndum acordat que el Parlament va aprovar en el passat debat de política general.

Alhora, el Constitucional ha assenyalat que les partides pressupostàries impugnades són "inconstitucionals en el cas que es destinin al finançament del procés referendari" al qual fa referència, precisament, la disposició addicional 40. Són tres partides, en dos apartats diferents -'Processos electorals i consultes populars' i ' Processos electorals i participació ciutadana'-, que es van aprovar també durant el debat final de pressupostos el 22 de març al Parlament.

En l'argumentari, l'alt tribunal reconeix que els pressupostos no contenen partides pressupostàries que de forma específica es destinin al referèndum, sinó que es tracta d'una denominació genèrica i inconcreta. Ara bé, el Constitucional interpreta també que el Parlament "ha hagut d'incloure" dotacions de crèdit per al referèndum a les partides del pressupost. I ho conclou així per "coherència del legislador". És a dir, no veu factible que el Parlament "no reculli" unes partides per al referèndum si en paral·lel aprova la disposició addicional 40 que insta el Govern a buscar els recursos per a una consulta vinculant.

Per tot plegat, el TC conclou que la "generalitat" de les partides impugnades no permet identificar quines dotacions concretes poden estar destinades al referèndum, ja que podrien servir també per a processos electorals o consultes no referendàries. "Les intencions del legislador, la seva estratègia o el seu propòsit final no són objecte de control", argumenta el TC. I per això adverteix que sí que seran inconstitucionals si finalment serveixen per pagar l'1 d'octubre.