La Guàrdia Civil ha citat diversos funcionaris de la Generalitat per la campanya institucional per incentivar la inscripció en el registre de catalans a l'estranger, en unes diligències que instrueix el jutjat d'instrucció 13 de Barcelona, ??han informat fonts pròximes al cas.

Agents d'aquest cos han citat mitja dotzena de persones, entre les que hi ha funcionaris del departament de Difusió i de la Conselleria d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors, a més de personal de l'agència de publicitat que va fer l'anunci, segons Catalunya Ràdio. Aquestes citacions van començar fa unes dues setmanes i es prolongaran en el temps, han indicat les citades fonts.

El 24 de març, la Fiscalia Superior de Catalunya va anunciar que obria diligències d'investigació per si la Generalitat estava preparant el seu anunciat referèndum d'independència.

Van obrir aquestes diligències davant possibles delictes de desobediència, prevaricació i malversació de cabals públics, ja que poden aquests preparatius poden estar "en frontal infracció de les decisions adoptades pel TC".

Fiscalia al·ludeix directament a l'anunci publicat en diaris per la Generalitat que anima inscriure en el registre de catalans a l'exterior.