El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, considera que les entrevistes de les darreres hores a l'excomissari de la policia espanyola José Manuel Villarejo constaten que el sistema espanyol "està corcat". "Mentre en corc i la proporció sobre fusta és sostenible i assimilable no passa res; però el corc és molt gran i el material se'n comença a ressentir", ha afirmat el cap de l'executiu català a la presentació del llibre 'Mestres de l'entrevista', d'Antoni d'Armengol, al Col·legi de Periodistes amb Antoni Bassas i Jordi Basté. Puigdemont ha apuntat que si una impressora d'olors hagués acompanyat l'entrevista, hauria desprès "una sentor de claveguera molt forta". "Va sobreeixir amb una purulència evident el que en altres països hauria suposat un escàndol de proporcions siderals", ha insistit Puigdemont en afirmar que "hi ha vicis que formen part d'un pecat original".

Més enllà de considerar "magnífica" l'entrevista de Jordi Évole, Puigdemont ha assegurat que amb una "impressora d'olors" al costat s'hauria després una "sentor de claveguera molt forta". Així ha valorat les paraules de l'excomissari de la policia arran de 'l'operació Catalunya', en concret a 'Salvados' de La Sexta. Puigdemont ha lamentat però que "no passi res": "Quan parlem de mancança, no ho diem per què sí", ha insistit .

És en aquest context que el cap de l'executiu català n'ha parlat amb "sensació de duresa" sobretot per la "naturalitat" amb què es parla d'allò que "mina la credibilitat d'un sistema". "Les clavegueres a aquest nivell, la sentor s'ha de sentir més enllà de l'estat espanyol", ha exclamat el president de la Generalitat en una conversa amb Armengol, Bassas i Basté.

Puigdemont, que no veu moviment en les forces polítiques "davant d'aquesta exhibició", ho ha resumit tot plegat amb una metàfora: "És un sistema que està corcat, no és persones concretes. Mentre el corc i la proporció en fusta és sostenible i assimilable, no passa res; però el corc és gran i se'n comença a ressentir el material", ha insistit.

De fet, ha qüestionat que el sistema espanyol pugui resistir "a tantes tensions", ha afegit en advertit que tot plegat rau en "vicis que formen part d'un pecat original". Sense entrar al per què "hi ha personatges que continuen impunes i han fet el que han volgut amb informació certa o no certa amb total impunitat", el president de la Generalitat ha advertit l'Estat que potser és el corc "l'amenaça", en referència a les declaracions de diversos dirigents polítics estatals respecte del procés les darreres setmanes. "Potser nosaltres som l'oportunitat de regeneració democràtica, de sacseig", ha afegit el cap de l'executiu en assegurar que no han analitzat encara si la Generalitat pot fer passos per la via judicial per l'anomenada 'Operació Catalunya'.

El model de les urnes

Durant l'acte de presentació, en ser preguntat sobre l'acte del 4 de juliol en què el Govern explicarà detalls del referèndum, Puigdemont ha insistit que "hi haurà urnes". "Sabem fins i tot el model", ha apuntat en reclamar temps, però, perquè es faci el procés administratiu. En aquest context, Puigdemont ha afegit que l'executiu ha consultat els models d'urnes d'altres països -"cap fa servir la mateixa"- i ha assegurat alhora que, per ell, és "molt secundari" si seran de metacrilat, plàstic o vidre. "L'objecte en si és el de menys; [...] importa el contingut de l'urna, plena de vots i que en pugui sortir una conclusió que puguem implementar com a Govern", ha insistit Puigdemont en afirmar que no ha rebut resposta de la carta a la presidenta del Congrés, Ana Pastor.

A més, i sobre l'editorial del New York Times, Puigdemont ha assegurat que li agradaria llegir-la als "grans diaris espanyols". I catalans?, li ha preguntat Bassas. "També", ha respost Puigdemont en reclamar que l'Estat "entomi políticament la resolució del conflicte" amb Catalunya.

Tot plegat ho ha dit a la presentació del llibre 'Mestres de l'entrevista', que ha escrit el periodista de la secció de política de TV3, Antoni d'Armengol. Bassas i Basté són dos dels dotze de professionals que expliquen la seva experiència en aquest gènere periodístic.

A preguntes seves, Puigdemont ha assegurat que quan és entrevistat aposta per "la brevetat" i per oferir "alguna cosa titulable". En una reflexió sobre el sector, Puigdemont, periodista de professió, ha assegurat: "Ens podem emmirallar amb un fragment del sistema mediàtic català i ens hi reconeixem; el que passa a l'Estat és preocupant". De fet, Puigdemont creu que algunes informacions sobre el procés en mitjans d'abast estatal no responen a la interpretació sinó a la "falsedat", ha sentenciat.