La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, el coordinador de l'Àrea Pública de CCOO Catalunya, Joan Maria Sentís, i la secretària general de la Federació d'Empleats de Serveis Públics d'UGT Catalunya, Encarna Fernández, van formalitzar ahir al matí els acords adoptats per la Mesa de la Funció Pública la setmana passada.

Així, la Generalitat i els dos sindicats van rubricar que els treballadors públics recuperin durant el 2018 un mínim del 10% de la paga extraordinària que van deixar de percebre el 2013 i que s'adoptin les mesures necessàries de reducció de temporalitat i d'estabilització de les plantilles amb l'objectiu de situar la taxa d'ocupació temporal en l'administració de la Generalitat en un 8% durant un període de tres anys.

L'acord també preveu continuar les negociacions per fixar un calendari del retorn de la totalitat de les pagues del 2013 i del 2014. La consellera Borràs va valorar positivament l'acord en unes declaracions als mitjans de comunicació després de la formalització del document. «Ara cal fer un calendari per restituir la resta de la paga de 2013 i del 2014. Serà en un calendari similar al que s'ha donat en el retorn de la paga de 2012», va afegir Borràs.

D'altra banda, els sindicats també coincideixen a valorar positivament l'acord, però han reclamat que exigiran més concreció sobre el retorn de les pagues de 2013 i 2014 en un futur. Igualment, han valorat positivament la reducció de la temporalitat en l'ocupació pública i van afirmar que els ciutadans ho notaran en els serveis socials que perceben. Així mateix, van apuntar que celebrarien que la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) se sumés aquests acords.

La de 2012, també el 2018

El Govern recorda que al març passat va abonar als treballadors públics el 34,42% de la paga extraordinària del 2012, una paga que es va començar a retornar el març del 2015 (el 24,04%) i el novembre del 2016 ( el 20,77%).

El percentatge restant, un 20,77% més, es farà efectiu també durant el 2018. Pel que fa al retorn de les condicions laborals dels empleats públics, també es va acordar ampliar els supòsits d'incapacitat temporal amb la percepció del 100% de la retribució.

El Govern i els representants sindicals també van acordar adoptar les mesures necessàries de reducció de temporalitat i d'estabilització de les plantilles amb l'objectiu de situar la taxa d'ocupació temporal en l'administració de la Generalitat en un 8% durant un període de tres anys.

Aquest acord es desenvoluparà en els àmbits sectorials de negociació corresponents, un cop se n'hagin establert els criteris generals en el marc d'un grup de treball.