La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va instar ahir el president Carles Puigdemont que rectifiqui la seva comparació entre la lluita contra ETA i el procés sobiranista, cosa que el Govern ha rebutjat perquè creu que s'està fent una «polèmica interessada».

Puigdemont va provocar ahir una polèmica quan, en una jornada en què es commemorava el 30è aniversari de l'atemptat d'ETA a Hipercor, el més sagnant de la banda terrorista, va cridar davant els membres de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat a «persistir» al procés sobiranista català i, per això, va al·ludir a la «persistència» que hi va haver abans en el combat contra ETA.

Puigdemont va dir que, «si no hagués estat per la persistència, aquest combat -contra ETA- no s'hauria guanyat». «En uns anys direm el mateix: que hem aconseguit el que el poble de Catalunya s'ha proposat perquè persistim, perquè no ens resignem», va afegir en al·lusió al referèndum independentista que l'Estat ha vetat.

Abans de participar en un acte a la Real Academia de la Lengua, la vicepresidenta Sáenz de Santamaría va qualificar les afirmacions de Puigdemont de «desafortunades, desgraciades i absolutament impertinents» i li va demanar que rectifiqui.

Per a la vicepresidenta, «si ha ficat la pota, convé que la tregui, i, si no, queda absolutament desemmascarada la seva estratègia de provocació utilitzant qualsevol cosa».

Per la seva banda, el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, va titllar d'«infamant» el discurs del president i, en una entrevista a Antena 3, va criticar que utilitzi la mateixa «pressió» de la lluita contra ETA per «declarar l' procés unilateral de referèndum en què s'ha ficat per vulnerar la llei».

I va esmentar que les esbroncades que va patir Puigdemont en un dels actes de dilluns, el celebrat davant el monument a les víctimes a l'avinguda Meridiana de Barcelona, són conseqüència d'estar «ficat en una obsessió pel procés». Així mateix, el portaveu parlamentari del PP, Rafael Hernando, va considerar «odiós i repugnant» que el president català compari el sentiment de les víctimes d'ETA amb el dels defensors de la independència i li va demanar que aprofiti «una estona per demanar perdó».