La tretzena edició del congrés internacional de videojocs i oci interactiu Gamelab, que se celebrarà del 28 al 30 de juny a l'Hotel Hesperia Tower Barcelona de l'Hospitalet de Llobregat, tindrà com a principals protagonistes les lligues competitives d'esports electrònics o els anomenats eSports. Unes competicions de videojocs que estan sumant molts seguidors en els quals triomfen jocs com 'League of legends', 'Overwatch' o 'Call of duty'. Per tractar aquest fenomen, Gamelab comptarà amb Mike Sepso, vicepresident d'Activision Blizzard i cofundador de Major League Gaming, i Kurt Melcher, director executiu d'e-sports a Intersport i a la Universitat Robert Morris de Chicago. En aquest context, el secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, Jordi Puigneró, ha anunciat que el Govern estudia la creació d'una lliga catalana d'eSports i la possibilitat de crear un equip que representi a Catalunya a les olimpíades del 2018 i 2022 en aquesta disciplina.

El director de Gamelab, Iván Fdez. Lobo, ha ressaltat que eSports és una industria que no para d'augmentar, que facturarà prop de 700 milions de dòlars aquest any amb un creixement del 50% anual, però, ha afegit, "no s'ha definit del model de negoci i el format i com això es convertirà en un fenomen global". Ha remarcat que un dels ponents que intentarà donar resposta a aquest tema en aquesta edició del congrés és Mike Sepso, vicepresident d'Activision Blizzard.

El secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, Jordi Puigneró, ha destacat que la Generalitat no pot estar al marge ni aliè a la importància que tindrà la secció dels eSports. "Hem impulsat un grup de treball intern per valorar l'opció, atès que els eSports seran olímpics d'exhibició als jocs olímpics del 2018 i 2022, de tirar endavant un grup de treball per crear un equip català que representi a Catalunya en aquestes disciplines. Puigneró ha anunciat una altra iniciativa com seria impulsar a Catalunya una lliga catalana d'eSports. Això s'està estudiant des de Telecomunicacions i també des de la Secretaria General de l'Esport del Govern. Ha explicat que han elaborat un informe inicial en el qual analitzen la situació a Catalunya dels eSports i els consta que ja hi ha lligues universitàries amb equips practicant aquesta disciplina

Aquest serà doncs un dels temes importants d'aquesta edició del Gamelab, que reunirà a Barcelona els principals creadors i gurus internacionals per analitzar les últimes tendències creatives, tecnològiques i de negoci del moment i intentar predir com serà i com viurem el futur de l'entreteniment digital, així com per crear un espai de formació per a les noves generacions. El director del congrés ha explicat que han dissenyat un programa en el qual es vol donar respostes a preguntes sobre què passarà amb els videojocs en el futur, sobre com es poden inventar nous formats de jocs en les plataformes existents, i quins tipus de plataformes i espais hi haurà per crear continguts en el futur i quin serà el perfil del creador d'aquestes experiències en el futur.

Convidats

En aquesta edició hi participaran el llegendari dissenyador de videojocs, empresari i creador de jocs com 'Ultima Online' i 'Tabula Rasa', Richard Garriott, qui serà homenatjat i rebrà el Premi d'Honor de l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Interactives; el desenvolupador de 'The last guardian', 'Ico' i 'Shadow of the colossus', Fumito Ueda; el pare de l'exitós joc per a mòbils 'Clash Royale' i 'Clash of Clans' i cofundador de la reeixida companyia de jocs finlandesa Supercell, Mikko Kodisoka; l'escriptor de videojocs de la franquícia 'Max Payne' i 'Quantum Break', Sam Lake; el cocreador i desenvolupador a Vlambeer (estudi que va publicar títols com 'Nuclear Throne', 'Ridiculous Fishing' o 'Gun Godz') Rami Ismail; el creador de 'Limbo' i 'Inside', Dino Patti, qui tornarà a Gamelab; i el cofundador de PlayStation i va ser president de Sony Interactive Entertainment Worldwide Studios, Phil Harrison. Gamelab, en col·laboració amb l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Interactives tornarà a atorgar els premis de la indústria del videojoc i ho farà el 28 de juny a l'Hotel Hesperia Tower.

Per la seva part, del director de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), Xavier Díaz i Vilanova, ha apuntat que al Llibre Blanc del videojoc, que està elaborant l'executiu català, hi ha numerades 120 empreses que representen el 25% del teixit industrial de tot l'estat espanyol i aquestes empreses generen el 40% de tota la facturació de mercat i ocupen els 1.687 professionals de forma directa, però indirectament estan al voltant dels 3.000. "És un sector amb una projecció que va a l'alça i és molt important que s'hi aposti", ha destacat.

Gamelab 2017 compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport i de l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat. També hi col·labora l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Interactives.