El conseller d'Afers Estrangers i Transparència, Raül Romeva, ha anunciat avui que dimecres que ve la Generalitat obrirà una fossa comuna al Pallars Jussà, que serà la primera oberta aquest 2017 de les 495 «identificades» a Catalunya amb víctimes de la Guerra Civil.

Romeva ha confirmat la pròxima obertura d'aquesta fossa comuna en unes declaracions al canal 3/24 de TV3, després d'indicar que, al realitzar el «mapa» de les fosses, han estat «identificades» un total de prop de 500 al territori català.

Segons el conseller d'Afers Estrangers i Transparència, la fossa serà oberta «a mitjan setmana», molt probablement dimecres, a la comarca del Pallars Jussà.

La Generalitat preveu realitzar durant l'any 2017 una cinquantena d'accions en fosses i restes òssies i, segons el conseller Raül Romeva, l'objectiu del Pla de Fosses de la Generalitat de Catalunya «és contribuir a la recuperació de la memòria històrica, així com consolidar un país i una societat de pau».

Les actuacions previstes són a l'Alt Pirineu i Aran, Girona, Catalunya central, el Camp de Tarragona, Lleida i Terres de l'Ebre.

A l'octubre 2016, la Generalitat ja va recuperar les restes òssies d'una fossa de la dictadura franquista del cementiri de Tremp (Pallars Jussà).

De les 495 fosses identificades, s'ha fet una vintena d'actuacions de recollida de restes òssies en superfície a les Terres de l'Ebre incloses al Pla de fosses.

L'anàlisi antropològica de les restes va concloure que es tractava de 16 persones desaparegudes a la Batalla de l'Ebre. Les restes es van traslladar al Memorial de les Camposines.