El Parlament va aprovar en el ple d'ahir la llei d'universalització de l'assistència sanitària amb el vot contrari del PPC , l'abstenció de Cs i el vot favorable de la resta de grups. La norma estableix que totes les persones residents a Catalunya tenen dret a l'assistència sanitària amb càrrec als fons públics mitjançant el Servei Català de la Salut (CatSalut) i que la forma d'acreditar-ho serà l'empadronament. El 2012, el govern espanyol va establir la necessitat de ser beneficiaris del sistema nacional de salut de l'Estat per poder accedir-hi i això en deixava fora tots aquells immigrants en situació irregular. El Govern va emetre en resposta una instrucció que garantia l'accés en gairebé tots els supòsits però que establia una carència de tres mesos d'empadronament.

Ara, amb la llei aprovada es posa fi a aquesta carència i es garanteix l'accés a la sanitat pública des del primer moment a través del padró. En el cas que no hi hagi aquest padró, la norma estableix altres criteris d'arrelament per garantir l'accés a la sanitat a col·lectius en risc d'exclusió social. Aquests criteris s'hauran de concretar a través d'un reglament que el conseller de Salut, Antoni Comín, va assegurar que s'elaborarà en el termini de tres mesos. D'altra banda, la llei soluciona la situació que vivien fins ara els catalans residents a l'estranger que no podien tenir accés a la sanitat pública quan estaven de visita al país.

Per la seva part, el PPC va presentar una esmena a la totalitat contra aquesta llei que no va prosperar, com tampoc ho van fer les esmenes vives que van arribar al ple. Els populars hi van votar en contra perquè pensen que s'ha «obviat» la sostenibilitat, és paral·lela a la iniciativa amb el mateix objectiu impulsada pel govern espanyol, «no hi ha consens» en el món sanitari, no estableix una veritable justícia social i podria atraure el turisme sanitari, segons va dir la diputada del PPC Marisa Xandri. La popular va posar sobre la taula que són pocs els països europeus on els immigrants tenen sanitat pública des del moment que arriben al país i va considerar que per donar un servei sanitari de qualitat «s'ha de prioritzar». «La justícia consisteix a donar a cadascú el que és seu, no menys, però tampoc més, perquè seria treure-ho als catalans», va declarar.