El Govern central, la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i el parlament català es bolcaran a partir d'avui a commemorar el 30è aniversari de l'atemptat d'Hipercor a Barcelona, la massacre més gran comesa per ETA, que el 19 de juny de 1987 va causar 21 morts -quatre d'ells eren nens- i 45 ferits. La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, el president català, Carles Puigdemont, el ministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, són algunes de les autoritats que van confirmar la seva participació en diversos dels actes convocats per commemorar l'efemèride.

Puigdemont rebrà avui a les deu del matí al seu despatx una delegació de l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes (ACVOT), liderada per José Vargas, en una trobada que donarà pas a diversos actes d'homenatge que culminaran dilluns amb la tradicional ofrena davant el monument erigit a les víctimes davant de l'antic centre comercial d'Hipercor, a l'avinguda Meridiana. Vargas va afirmar que les víctimes de l'atemptat afronten amb «tristesa» el 30è aniversari, perquè la rellevància de la xifra, en complir-se ja tres dècades, i la multitud d'actes convocats els fan «aflorar el record». «Estem una mica fastiguejats perquè et ve al cap tot el que vam haver de fer per sortir d'aquell infern», va relatar Vargas, que va quedar ferit en l'atemptat.

L'atemptat indiscriminat d'Hipercor va suposar un gir radical en la forma d'actuar d'ETA, ja que per primera vegada totes les seves víctimes eren civils.